„Fata cu fragi” de Lisa Strømme, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat „Strigătul” lui Munch
https://www.ziarulmetropolis.ro/fata-cu-fragi-de-lisa-stromme-un-roman-despre-tumultoasa-poveste-de-dragoste-care-a-inspirat-strigatul-lui-munch/

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 29 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului „Fata cu fragi” de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2017

Alături de Lisa Strømme, care va participa prin Skype la eveniment, vor vorbi Ioana Nicolaie, scriitoare, Ana-Maria Onisei, jurnalist cultural şi Laura Câlţea, blogger cultural. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

În vara anului 1893, mica așezare de coasta Asgårdstrand își așteapta oaspeții din capitala Kristiania — vechea denumire a orașului Oslo —, printre care se număra artiști plastici, oameni de teatru și muzicieni veniți în căutarea liniștii și a unei atmosfere propice creației.

Pacea micuței comunități e tulburată de acest exod anual, cu precă­dere în momentul în care își face apariția tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat și înțeles cu adevărat de puțini dintre contemporanii săi.

Iubire și pierdere, legături de familie și pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii. (Sunday Express)

Johanne Lien, o adolescentă modestă din Asgårdstrand care-și câștigă traiul culegând și vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-și poate manifesta însă interesul față de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară și cu frica lui Dumnezeu, îi interzice categoric până și să privească pânzele pictate de cel pe care-l numește Păcătosul.

Fata cu fragi

Lisa Strømme

Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea și Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martora unei povești de iubire pline de pasiune și tragism.

Între Tullik și Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care amenință să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construiește strat după strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă și de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naștere prima variantă a celebrului tablou Strigătul de Edvard Munch.

Despre Lisa Strømme

Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran și Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licențiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând ca traducătoare, redactoare, profesoară de limba engleză, pentru ca în cele din urmă sa-și asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativității.

În prezent locuiește în Norvegia împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor, în apropiere de Åsgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.

Foto: Fata cu fragi – Humanitas Fiction

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.