Fatih Akin, amenințat cu moartea de ultranaționaliștii turci
https://www.ziarulmetropolis.ro/fatih-akin-amenintat-cu-moartea-de-ultranationalistii-turci/

Regizorul german de origine turcă Fatih Akin a fost ameninţat cu moartea de ultranaţionaliştii turci după realizarea filmului „The Cut”, ce tratează genocidul armean din 1915, peliculă ce a fost proiectată la Mostra de la Veneţia, potrivit declaraţiilor cineastului,informează lefigaro.fr.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2014

Pelicula, care abordează subiectul genocidului armean din Turcia, din 1915-1916, eveniment pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a fost proiectată weekendul trecut în competiția oficială a Festivalului de Film de la Veneția și a stârnit protestele extremiștilor turci.

Revista ultranaționalistă Ötüken a lansat chiar un apel la boicotarea lungmetrajului în Turcia.

Fatih Akin, care a mai regizat filmul „Taverna Soul Kitchen/ Soul Kitchen”, care a avut premiera în 2009, prezintă în pelicula „The Cut” povestea unui tată care a supraviețuit masacrului asupra armenilor din 1915 și care pornește într-o călătorie prin lume pentru a-și regăsi cele două fiice.

În conferința de presă prilejuită de proiecția filmului la Mostra de la Veneția, Akin a declarat că a primit amenințări cu moartea prin care extremiștii turci îi promiteau că va avea aceeași soartă cu Hrant Dink, jurnalist turc de origine armeană care a fost asasinat pe 19 ianuarie 2007, la Istanbul, în fața sediului ziarului bilingv turco-armean Agos. Regizorul german a spus ca dorește, de asemenea, să facă un film consacrat ziaristului.

Peste un milion de armeni ucişi

Amenințările cu moartea sunt punctul culminant al tensiunii care înconjoară acest film de mai multe săptămâni. Turcia nu a recunoscut niciodată genocidul armean, eveniment care a avut loc între aprilie 1915 și iulie 1916, când au fost uciși 1,2 milioane de etnici armeni de pe teritoriul Turciei.

Potrivit autorităților de la Ankara, au fost ucise doar cinci sute de mii de persoane. Pentru cineastul german, Turcia este „pregătită pentru acest film”, potrivit declarațiilor făcute de Akin pentru revista germană Der Spiegel.

Fatih Akin, regizorul filmului The Cut, proiectat la Venezia.

Fatih Akin, regizorul filmului The Cut, proiectat la Venezia.

Imediat după articolul din publicația germană, artistul a primit o replică din partea revistei naționaliste Ötüken, potrivit căreia filmul „The Cut” nu va fi proiectat în niciun cinematograf din Turcia și ar fi „prima dintr-o serie de inițiative care vor să împingă Turcia să accepte minciuna genocidului armean”.

Subiectul filmului „The Cut” a fost apreciat de ziarul britanic The Guardian. Jurnalistul Peter Bradshaw a criticat „simplitatea emoțională” a filmului, dar a amintit că „acest episod orobil din istorie a fost neglijat de cinematografie”.

Fatih Akin s-a născut în 1973, la Hamburg, într-o familie turcă, şi a urmat, din 1994, studii de comunicare vizuală la Colegiul de Arte Frumoase din oraşul german. Pelicula lsa  „Taverna Soul Kitchen” a fost recompensată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu premiul special al juriului.

Foto cu Fatih Akin – Cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.