Faust – povestea lui Goethe ajunge pe marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-povestea-lui-goethe-ajunge-pe-marele-ecran/

Transilvania Film anunţă premiera în România a filmului Faust, o coproducţie ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

Un articol de Andrada Văsii|23 octombrie 2013

Transilvania Film anunță premiera în Romania a filmului Faust, o coproducție ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

În mod inedit, prima proiecție a peliculei va deschide ediția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru ce se desfășoară între 25 octombrie și 3 noiembrie la București. Tot din 25 octombrie, filmul Faust va putea fi văzut și în cinematografe.

Regizorul Darren Aronofsky, președintele juriului la Festivalul de Film de la Veneția afirma: „Unele filme te fac să plângi, altele să râzi, iar altele te schimbă pentru totdeauna odată ce le-ai văzut. Acesta este unul dintre ele.”

Din distribuția filmului Faust fac parte actori cunoscuți ai scenei de teatru precum Anton Adasinsky (foto sus), Isolda Dychauk, Georg Friedrich sau Johannes Zeiler despre a cărui prestație The Hollywood Reporter scria: ,,Inteligența și aplombul cu care Zeiler interpretează rolul principal ajută spectatorul să treacă mai ușor prin experiența în fața căreia este pus”.

Un regizor apreciat pentru filmul Faust

Producția regizată de Sokurov a adunat până acum o importantă pleiadă de aprecieri și premii dinre care amintim: Leul de Aur, Premiul SIGNIS, Premiul Future Film Festival Digital la Festivalul de Film de la Veneția 2011, Premiul Gil Parrondo și Premiul pentru Cea mai bună scenografie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón 2011, Nominalizat pentru Cel mai bun film la London Film Festival tot în 2011, Nominalizat în cadrul Satelite Awards pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume, Premiul Criticii la Moscow Theater Festival 2011.

Citiţi şi: FNT 2013 – un festival naţional cu buget redus

Inspirându-se liber din opera omonimă a lui Goethe, Alexandr Sokurov reinterpretează radical mitul: Faust este un gânditor, un rebel, un pionier, dar şi o fiinţă umană anonimă, făcută din carne şi sânge şi guvernată de impulsuri, lăcomie şi dorinţă.

Creatorul primului film „nemontat” – un singur cadru ce durează aproximativ 90 de minute, Sokurov este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani.

Faust

Secvenţă din filmul Faust, cu Johannes Zeiler

După o notabilă carieră în televiziune, Sokurov urmează cursurile prestigioasei școli de film VGIK. Filmele sale au creat tensiuni cu autoritățile sovietice însă s-a bucurat mereu de sprijinul unor importante personalități, unul dintre cei mai mari susținători ai săi fiind Andrei Tarkovski.

După prăbușirea regimului, filmele lui Sokurov au început să circule și să-i aducă numeroase premii în întreaga lume. Cunoscut mai mult pentru lungmetrajele sale, Aleksandr Sokurov a regizat și peste 20 de documentare.

Despre Faust, Sokurov spune că nu este o adaptare, ci mai degrabă o lectură a ceea ce este scris printre rânduri. „Este uimitor cât de puțină atenție i se acordă lui Faust. Orice politician care citește cartea găsește totul acolo. Parcă este scrisă în secolul 21, nu al 19-lea.”

Info:

Faust va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinemateca Union), Brașov (Cityplex), Cluj-Napoca (Cinema Victoria) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Transilvania Film, filmul Faust

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.