Feerie in coregrafia si scenografia baletului ‘Spargatorul de Nuci’ in premiera
https://www.ziarulmetropolis.ro/feerie-in-coregrafia-si-scenografia-baletului-spargatorul-de-nuci-in-premiera/

Opera Română din Cluj-Napoca va prezenta publicului, duminică, celebrul balet „Spărgătorul de Nuci” de Ceaikovski, pe libretul inspirat de povestirea scriitorului, compozitorului şi pictorului romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Spectacolul a mai fost jucat pe scena Operei Române în urmă cu 30 de ani, în 1982, în regia semnată de coregraful Vasile Solomon, care […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Opera Română din Cluj-Napoca va prezenta publicului, duminică, celebrul balet „Spărgătorul de Nuci” de Ceaikovski, pe libretul inspirat de povestirea scriitorului, compozitorului şi pictorului romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Spectacolul a mai fost jucat pe scena Operei Române în urmă cu 30 de ani, în 1982, în regia semnată de coregraful Vasile Solomon, care îl readuce acum, într-o viziune feerică, „pentru copii şi părinţi”, dar deopotrivă pentru publicul avizat, mereu interesat de evoluţiile şcolii de balet clujene. Vasile Solomon a evidenţiat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută alături de balerinii Andreea Jura şi Dan Haga, că premiera se va juca, aşa precum era de aşteptat, cu casa închisă.

„În ajunul Sărbătorilor de Iarnă, ‘Spărgătorul de Nuci’ este un spectacol cerut de public şi, de regulă, prezentat pe toate marile scene ale lumii”, a arătat coregraful, amintind că pentru a realiza mişcările scenice perfecte ale balerinilor a lucrat o lună şi jumătate. Scenografia este semnată de Valentin Codoiu, iar la pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei Române se va afla maestrul Jozsef Horvath.

În luna ianuarie 2013, peste 50 de balerini patinatori ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia) vor prezenta, la Cluj-Napoca, pe scena Operei Române, în premieră în Europa de Est, spectacolul cu „Spărgătorul de nuci”. Ansamblul a fost înfiinţat în 1967, iar artiştii săi – majoritatea laureaţi la campionatele europene şi mondiale de patinaj artistic şi la olimpiadele de iarnă – evoluează pe patinoare instalate pe scene de teatru şi de operă.

Pe de altă parte, joi este ultima zi în care la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca rulează filmul „Spărgătorul de Nuci”, în 3D, realizat cu stelele Ansamblului de balet „Mariinsky Teatr” din Saint Petersburg, în regia artistului german Andreas Morell. Producţia marchează aniversarea a 120 de ani de la premiera mondială a acestui spectacol de balet. Biletul costă 30 de lei.

Sursa: Agerpres

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.