FEST-FDR 2019 lansează noi provocări
https://www.ziarulmetropolis.ro/fest-fdr-2019-lanseaza-noi-provocari/

„Întotdeauna revoluţiile sociale, revoluţiile politice au fost subliniate de teatru: veţi descoperi întotdeauna, în forma dramatică, în forma de spectacol, un produs al evoluţiei umane. Teatrul Naţional continuă acest drum fundamental. Societatea se va dezvolta prin teatru, prin adevăr” – cu aceste cuvinte a deschis Ada Hausvater FEST-FDR2019.

Un articol de Liliana Matei|5 noiembrie 2019

Dacă primele două zile ale FEST-FDR2019 au însemnat întâlnirea cu un mare regizor, Árpád Schilling, prin intermediul incitantului spectacol Pansion Eden al teatrului croat ZKM , și premiera extrem de dinamicului spectacol al Teatrului Național din Timișoara, Sunt o babă comunistă, excepționala întâlnire cu underground-ul în concertul Pe unde umblă copilu’ ăsta?, creat în urma unei noi ediții a Atelierului Identitate și două spectacole greu de uitat – Ilegitim de Adrian Sitaru și Alina Grigore, un spectacol al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și Despre tandrețe de Matei Vișniec, în regia lui Felix Alexa, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, iată că începutul de săptămână continuă să lanseze noi provocări.

Marți, 5 noiembrie, de la ora 18, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește spectacolul50 de secunde (foto sus) de Daniel Oltean, în regia lui Eugen Gyemant, o producție a Teatrului Național București. Spectacolul 50 de secunde este un thriller incitant, o investigație lucidă și tandră asupra minții umane, un spectacol despre labirintul surprinzător al gândurilor noastre, despre empatie, singurătate și despre punctele de sprijin pe care le căutăm în alții, atunci când în noi totul se destramă.

Tot marți, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul Național Cluj prezintă Povești de dragoste la prima vedere după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, regia Tudor Lucanu, o suită de istorii de și despre iubire imaginate de cei cinci mari scriitori români și recreate cu talent, nostalgie și umor de artiștii de la Naționalul clujean, în regia lui Tudor Lucanu.

Ziua de 5 noiembrie se încheie la Studio „Uțu Strugari” unde, de la ora 21, Teatrul Luni prezintă spectacolul Această Sonia, în interpretarea Letiției Vlădescu, pe un text de Lia Bugnar care, așa cum ne-a obișnuit, semnează și regia spectacolului, povestea de viață pe cât de emoționantă, pe atât de palpitantă a unei violoniste căreia destinul i-a rezervat un cu totul alt traseu decât cel pentru care se pregătise.

Taximetriști

Cea de-a patra zi a festivalului începe în hohote de râs: Taximetriști de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, un spectacol produs de Teatrul Apollo 111 din București, înghesuie pe bancheta din spate a unui taxi o lume întreagă. Spectacolul Taximetriști, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, este programat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național.

Un adevărat tur de forță propune spectacolul Legături primejdioase de Christopher Hampton, după romanul cu același nume de Choderlos de Laclos, în regia lui Cristi Juncu. Spectacolul Teatrului Mic îl readuce într-un rol redutabil pe Florin Piersic jr., în această poveste celebră despre manipularea emoțiilor și despre politica sentimentelor. Spectacolul Legături primejdioase este programat tot miercuri, 6 noiembrie, de la ora 20, la Sala 2.

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Legături primejdioase

26
/06
/23

De la ora 10:00, în Piața Mare, sărbătorim Ziua Drapelului Național alături de structurile militare din Garnizoana Sibiu, iar evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. Iată ce evenimente mai sunt în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (23 iunie - 2 iulie).

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

Fundația Calea Victoriei vă invită joi, 29 iunie, de la ora 19:00, la Palatul Bragadiru, în compania istoricului Anita Sterea, la un eveniment de excepție care va avea loc în sala de bal: Palatul Bragadiru – Istorie, poveşti şi loisir.

23
/06
/23

Viet Thanh Nguyen vine la București. Autorul romanului „Simpatizantul”, distins în 2016 cu Premiul Pulitzer pentru ficțiune, se întâlnește cu cititorii săi în grădina Café Verona (Strada Arthur Verona 13), joi, 6 iulie, începând cu ora 18.00. La eveniment vor participa, alături de autor, Victor Cobuz, Monica Cure, Mihaela Dedeoglu și Răzvan Țupa. Întâlnirea este moderată de Iulian Bocai.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

22
/06
/23

Odată cu vacanța mare și temperaturile ridicate care ne vor asalta în următoarele luni, publicul cinefil primește motive nelimitate și irezistibile de a se opri în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde este așteptat cu cele mai tari filme, experiențe memorabile și recompense în bilete cadou cât e vara de lungă.

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.