FEST – Timişoara, capitala teatrului european
https://www.ziarulmetropolis.ro/fest-timisoara-capitala-teatrului-european/

Astăzi, 10 iunie, după o pauză de aproape o lună, la Timişoara începe în forţă cea de-a doua săptămână a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) care, până în 17 iunie, programează numeroase evenimente destinate publicului.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2014

Organizat de către Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Timişoara, cărora, anul acesta, li s-au alăturat Institutul Cultural Român şi UNITER, Festivalul a propus, în premieră pentru ediţia 2014, ca evenimentul să fie prezentat în două perioade diferite, astfel: Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) a avut loc în perioada 14-18 mai, iar Festivalul European al Spectacolului (FEST) se desfăşoară în luna iunie.

FEST s-a deschis la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, cu un spectacol invitat din Franţa: Despre efectul dăunător al tutunului – Concert într-un act de A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski; regia Denis Podalydès; concept de Florianne Bonanni.

Fluctuând între muzică și teatru, între Cehov, Bach, Ceaikovski și Luciano Berio, în imaginația unui celebru creator, Christian Lacroix, spectacolul Despre efectul dăunător al tutunului este un spectacol al metamorfozei, un spectacol al apropierilor și depărtărilor din noi, un spectacol al fascinării prin cuvânt şi prin sunet.

FEST se va închide marţi, 17 iunie, fiind marcat de întâlnirea cu un spectacol – eveniment: Întoarcerea acasă, de Harold Pinter, în regia unuia dintre monștrii sacri ai regiei europene a secolului XX – Peter Stein, spectacol prezentat de Teatro Metastasio Stabile della Toscana.

Spectacole de neratat

Organizatorii şi-au propus anul acesta să ofere publicului şansa unor mari întâlniri teatrale. Astfel, cu ajutorul partenerilor de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în deschiderea şi închiderea FEST, vor fi aduse şi la Timişoara două spectacole de prim rang.

În serile următoare, spectatorii vor putea bucura de spectacole în aer liber, reprezentaţii de teatru-dans, concerte, lansări de carte şi alte evenimente.

Sunt de neratat spectacolele: Şaraiman, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, un concept marca Răzvan Mazilu; Do Do Land, după o idee de Lewis Carroll, Grupo Puja!, Spania (Outdoor); D’ale noastre, coregrafia Gigi Căciuleanu; Hai Iu Iu nu Hey You You, concert remix-uri Maria Tănase, regia Radu Afrim; Parallel de Ferenc Sinkó, regia Ferenc Sinkó și Leta Popescu; Lazurd, regia Inés Boza, Spania (Outdoor); Geografia inutil de Peca Ştefan, regia Pedro Bennaton, Brazilia; Beznă de mină de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén; Ulro de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia; Pilgrimage de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia (Outdoor); Zic Zac de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu; şi concertele: Demlazz – Ze Murnau; Muzica Teatrului Next Generation – Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra; Exit Oz.

fest.jpg

Imagine din spectacolul „Despre efectul dăunător al tutunului“

Nu în ultimul rând, porțile Teatrului Național se vor deschide pentru expoziția dedicată pictorului și scenografului George Löwendal Timișoara, O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal, găzduită în Holul cu Coloane al Teatrului.

Teatrul Naţional din Timişoara vă propune o săptămână a spectacolului total, precum şi o fascinantă întâlnire a teatrului cu muzica și cu dansul, o întâlnire la care participă artiști din Franţa, Spania, Brazilia, Polonia, Italia. Teatru, spectacole în aer liber, muzică, dans, expoziții – FEST-FDR și-a propus să creeze evenimente pentru toate gusturile, un caleidoscop artistic de excepție.

FEST-FDR este cu adevărat un festival al artelor, un catalizator cultural important, demn de un oraş care doreşte să devină Capitală Europeană a Culturii.

 

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.