Fest(in) pe Bulevard – ediția a doua
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-editia-a-doua/

În perioada 11 – 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Bucureşti se desfăşoară cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2014

Festivalul este competitiv şi are, pentru secţiunea de concurs, o tematică apropiată de actualitatea imediată, astfel încât spectatorii să-şi poată recunoaşte, pe scenă, nevoile, speranţele, problemele. El va cuprinde două secţiuni principale, precum şi alte evenimente conexe:

Secţiunea competitivă Mici crize… (şi) electorale

Va avea sloganul: Eu pentru cine votez? A fost alesă această temă pentru că este un an electoral, iar alegerile fac parte din viaţa noastră cotidiană. Se vor juca, în mare parte, la Sala George Constantin, spectacole din România, Bulgaria şi Cehia. Astfel, vor fi prezentate următoarele producții: Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; Poker Face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică; Fasole de Elin Rahnev, în regia lui Liupcio Gorgievski; Titanic Vals de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Odeon, la sediul acestuia); Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán; Carne de Viliam Klimáček, în regia lui Jan Frič, precum şi Noul locatar de Eugène Ionesco, montarea regizorului Gábor Tompa, o producţie a teatrului gazdă, ce se joacă la Sala Horia Lovinescu şi reprezintă un important eveniment teatral. Suntem onoraţi de întâlnirea dintre echipa Teatrului Nottara şi doi creatori de mare valoare, regizorul Gábor Tompa și scenograful Helmut Stürmer.

Spectacolele Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi Rapsodie-n roz, după Oscar şi Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan, vor fi programate în afara competiţiei.

Secţiunea Bulevardul Comediei

Are drept temă comedia de bună calitate şi va cuprinde opt reprezentaţii, ale unor teatre din România şi din străinătate, printre care: Don Quijote după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Mănuţiu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş), Hai iu iu NU hi you you (spectacol muzical dedicat Mariei Tănase), regia: Radu Afrim (o producție UNITER); Tartuffe sau Impostorul, după J.B.P. Molière, versiunea scenică și direcția de scenă: Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis); Miss Daisy și șoferul ei de Alfred Fox Uhry, regia: Claudiu Goga (Teatrul Evreiesc de Stat, București); Play Shakespeare, după operele lui William Shakespeare, adaptarea şi regia: Cristian Pepino (Teatrul Ţăndărică); precum şi VICTOR‘ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania Petits Bâtons Production), regia: Hélène van der Stichel.

Şi anul acesta, Teatrul Nottara a realizat un spectacol special pentru festival şi anume Poker Face, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim-plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluţia de catifea, moment care a provocat crize şi a schimbat destine. Autorul a fost prezent la premiera pentru presă a producţiei, care a avut loc în data de 12 iunie 2014.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

25
/02
/17

Duminică, 26 februarie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul EXCELSIOR va avea loc premiera spectacolului „TimeAholics” de Bogdan Capșa, un tânăr de 17 ani, în regia Ancăi Ciuclaru. Piesa a câștigat cea de-a doua ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama.

24
/02
/17

Când îl văd îmi dispare complet cheful pentru micul dejun frugal, pe care îl servesc cu religiozitate (3-4 ouă – fierte, ochiuri sau omletă- un copănel de pui sau câteva felii zdravene de șuncă, ceva mezeluri la grămadă, niște castraveciori murați sau gogoșari în oțet, un codru de brânză și ce mai pică), parcă mă văd la bătrânețe, adică peste două –trei luni, mimând mișcare cu gândul la ce o să mănânc după.

24
/02
/17

Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni astăzi, între orele 18.00 și 21.00, la "ZIUA DRAGOBETELUI", ediția a IV-a, un eveniment dedicat iubirii și tradițiilor românești. La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care doresc să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești, vor fi invitați la o prezentare de vinuri, urmată de o degustare.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

23
/02
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1789 se năştea la Hotahova (azi în Albania) un om cu destin neobişnuit. La zece ani vine în Ţara Românească, face studii de filosofie la Viena şi de medicină în Germania, la Halle; revine la Bucureşti şi aici are o carieră spectaculoasă, cu reverberaţii până astăzi în Grecia. S-a stins din viaţă în 1874. E vorba de Apostol Arsaki.

23
/02
/17

A fost o vreme când la Bucureşti s-a construit mult, somptuos şi durabil. În istoria Europei răstimpul e cunoscut drept la belle époque; în România a fost vorba de domnia regelui Carol I. Să amintim doar câteva clădiri ridicate atunci şi cu care ne mândrim şi azi în faţa străinilor, încercând  să-i convingem că am fost „micul Paris”. Aşa dar: Ateneul român, Ministerul Agriculturii, Palatul Cantacuzino, Palatul de Justiţie, Poşta, CEC-ul, Muzeul Ţăranului Român, Palatul Bursei, Palatul Asigurări Generala, Bufetul de la Şosea, Palatul Camerei Deputaţilor (azi muzeul Patriarhiei), Fundaţia universitară Carol I

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

23
/02
/17

Reîntors recent la Teatrul Național din Iași, Radu Afrim pune în scenă spectacolul Măcelăria lui Iov, un text provocator, semnat de Fausto Paravidino, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi europeni ai momentului. Măcelăria lui Iov se va juca la Naţionalul ieşean, în premieră pe ţară, sâmbătă, 25 februarie, și duminică, 26 februarie, de la ora 19.30, la Sala Teatru³. Următoarele reprezentații ale spectacolului (nerecomandat persoanelor sub 16 ani) vor avea loc pe 7 şi 12 martie, de la ora 19.00.