Festival de artă dedicat patrimoniului invizibil
https://www.ziarulmetropolis.ro/festival-de-arta-dedicat-patrimoniului-invizibil/

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|13 iunie 2019

Festivalul are ca tematică Patrimoniul invizibil (scufundat/distrus/pierdut în uitare), recuperarea și reinterpretarea acestuia cu ajutorul expresiilor artistice contemporane și a noilor tehnologii. În acest sens, Cetatea Ada Kaleh de la Drobeta-Turnu Severin și a ei poveste emoționantă va constitui un prilej de reflecție pentru tinerii artiști invitați la eveniment, precum și un caz concret de analiză a modalităților prin care arta contemporană și noile tehnologii pot contribui la valorificarea culturală și turistică a patrimoniului cultural.

Evenimentul se adresează în mod deosebit tinerilor artiști, reunind totodată specialiști din domenii diverse precum artă, urbanism, patrimoniu cultural și turistic, scenografie, animație sau realitate virtuală.

Festivalul de Artă va include o serie variată de activități: prezentări multimedia, discuții pe tematica festivalului, vizite ghidate la Podul Anghel Saligny și Cetatea Carsium din Hârșova, o expoziție de fotografie, ateliere creative, proiecţii de filme și altele.

 Despre proiect

CultPlatform_21 este implementat în parteneriat cu 19 organizații din 8 state europene și este finanțat prin Programul Transnațional Dunărea. Mai multe detalii despre proiect se regăsesc aici:  http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cultplatform-21

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.