Festivalul Cinemascop ajunge la a cincea ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-ajunge-la-a-cincea-editie/

Grădina de vară din Eforie Sud continuă să găzduiască festivalul Cinemascop, care se desfăşoară deja de cinci ani în prima săptămână din august. Un eveniment aşteptat cu entuziasm de vizitatorii fideli, festivalul revine cu proiecţii de film, ateliere pentru copii şi alte surprize, între 1-7 august 2022.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2022

Festivalul Cinemascop a apărut în 2018, când grădina de vară din Eforie, ce fusese abandonată timp de 14 ani, a fost redeschisă la inițiativa Centrului Ceh. Între timp, festivalul nu doar că a continuat an de an, însă grădina a primit numeroase îmbunătățiri, iar din 2021, mulțumită Asociației Forumul Artelor Vizuale, prin proiectul Eforie Colorat, aceasta a reintrat în circuitul cultural și este deschisă pe toată perioada verii. Festivalul rămâne un element tradițional la început de august, completând programul divers și consistent pus la punct în cadrul Eforie Colorat.

Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecțiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

Festivalul se deschide și anul acesta cu un film polonez, „Șarlatanul” (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), ce spune uluitoarea poveste a unui om înzestrat cu abilități curative excepționale, care încearcă să își croiască drum în totalitarismul anilor 1950. Filmul este oferit de Institutul Polonez. Pe 2 august, Institutul Cultural Român vă invită la „Berliner” (r. Marian Crișan, România, 2020, 93 min), ce ne prezintă un politician de nivel înalt care întâlnește un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și face echipă cu acesta în campania pentru alegerile europarlamentare.

A treia zi de festival vine cu povestea copilăriei pline de peripeții a lui Hans Peter Kerkeling, unul dintre cei mai iubiți comedianți germani contemporani, în filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București. Joi, proiecțiile continuă cu „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), un film din partea Institutul Francez, ce ne face cunoștință cu un trio improbabil și aiurit ce se încheagă cu ocazia unei excursii spontane, cu interese romantice la mijloc, prin Franța rurală.

Weekendul începe pe 5 august cu filmul ucrainean „Fortăreața” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), oferit cu generozitate de Film UA Group, în care o eclipsă solară deschide un portal magic în timp, prin care Vit’ko, un elev de școală generală, călătorește o mie de ani în trecut. În sâmbăta de 6 august veți putea vedea un film suedez, „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), despre o femeie de 63 de ani care abandonează o căsnicie eșuată și se angajează într-un orășel dărăpănat, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de juniori. Iar pe 7 august, Cinemascop se încheie cu „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), un film ceh care spune povestea transformării lui Václav Havel din dramaturgul boem al anilor 1960, în activistul pentru drepturile omului și prizonierul de conștiință al anilor 1970 și 1980 și, în final, în primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste, în decembrie 1989. Filmul vine din partea Centrului Ceh.

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, puteți vedea un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educațional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Spațiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep și atelierele de creație pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta și realiza colaje, cu ajutorul materialelor oferite de Koh-I-Noor Hardtmuth România, parteneri ai festivalului încă de la prima ediție. Între timp, vizitatorii ce nu participă la ateliere pot vedea trei expoziții aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziție de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziție de design de la Ambasada Suediei și una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziția celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up și o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului. La proiecțiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.