Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, între 24 şi 30 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-dramaturgie-contemporana-de-la-brasov-intre-24-si-30-noiembrie/

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, a cărui ediţie de anul trecut a fost anulată din cauza lucrărilor de modernizare la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, revine anul acesta, între 24 şi 30 noiembrie, cu zece spectacole.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2014

Lucrările de modernizare a Sălii Mari a Teatrului „Sică Alexandrescu”, care au început în 2013, au fost finalizate în vară, iar, din acest motiv, anul trecut, nu a mai fost posibilă organizarea festivalului, transmite corespondentul Mediafax.

La ediţia din acest an, a 25-a a evenimentului, vor fi prezentate zece spectacole, de la teatrele din Braşov, Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi trei lansări de carte.

Printre actorii care vor urca pe scena de la Braşov se numără Marcel Iureş, George Mihăiţă, Florin Piersic Jr., Monica Davidescu, Demi Muraru şi Vlad Zamfirescu.

Directorul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, Claudiu Goga, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în prezent mai sunt disponibile bilete la doar trei dintre spectacole, restul urmând să se joace cu casa închisă.

O noutate la această ediţie a festivalului este faptul că majoritatea spectacolelor sunt comedii.

„N-a fost o ţintă anume, aşa a fost să fie, dar cred că faptul că avem mai multe comedii va fi spre bucuria publicului iubitor de teatru”, a precizat directorul teatrului.

Ediţia din acest an este mai scurtă cu trei zile faţă de ediţiile precedente, motivul fiind timpul foarte scurt disponibil pentru organizarea acestuia, bugetul redus şi faptul că nu se ştia dacă vor fi finalizate lucrările de renovare şi modernizare a Sălii Mari.

Bugetul total al festivalului a fost de aproximativ 300.000 de lei, din care contribuţia Primăriei Braşov a fost de 180.000 de lei, iar restul banilor au fost obţinuţi prin sponsorizări şi vânzări de bilete.

Festivalul va fi deschis, pe 24 noiembrie, de la ora 19.00, de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu spectacolul „Acasă, în miezul verii”, de Tracz Letts, în regia lui Claudiu Goga. Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Arsenescu Weber, Doina Deleanu şi Haruna Condurache.

Vor urma, pe 25 noiembrie, Teatrul Nottara Bucureşti, cu piesa „Un pic prea intim”, de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu, pe 26 noiembrie – Teatrul Naţional Bucureşti, cu „Bârfe, zvonuri şi minciuni” (foto sus), de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru, pe 27 noiembrie – Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu piesa „American Buffalo”, de David Mamet, în regia lui Vlad Massaci, şi Teatrul Act din Bucureşti – „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, o adaptare după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

marcel iures foto Alex Iures

George Mihăiţă şi Marcel Iureş, în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Foto: Alex Iureş

De asemenea, pe 28 noiembrie va fi montat în cadrul festivalului un spectacol al Teatrului „Sică Alexandrescu” Braşov, „Olenka”, de Vasili Sigarev, în regia Sânzianei Stoican, şi unul al Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci. Va urma, pe 29 noiembrie, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu „Povestiri alese”, de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu, şi Teatrul Metropolis Bucureşti, cu „Tom şi Jerry”, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr.

Festivalul va fi închis, pe 30 noiembrie, cu spectacolul actorilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, pe versurile şi muzica Adei Milea şi Ancăi Hanu.

Tot pe 30 noiembrie va avea loc gala festivalului, când vor fi oferite marele premiu, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, cele pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă şi premiul special al juriului.

Juriul festivalului va fi format din Radu-Alexandru Nica – regizor, Maria Zărnescu – critic de teatru şi Adrian Titieni – actor.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.