Festivalul de Psihanaliza şi Film va avea loc la Cinema Studio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-psihanaliza-si-film-va-avea-loc-la-cinema-studio/

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Andrea Sabbadini, invitatul special al acestei ediţii, se va alătura criticului de film şi Directorului Festivalului, Irina-Margareta Nistor, în prezentarea şi analizarea titlurilor „Love Building“, regia Iulia Rugină şi „Seduced and Abandoned“ (foto sus), regia James Toback, în prima zi a Festivalului.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va debuta astfel vineri, 22 noiembrie, cu proiecţia în premieră în România a filmului „Seduced and Abandoned“. O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.

Prezentat în proiecţie specială la Cannes 2013, „Seduced and Abandoned“ este regizat de James Toback, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Bugsy“, în 1992 şi produs de Alec Baldwin.

Filme bune la Festivalul de Psihanaliza

Alt titlu confirmat în acest an la Festivalul de Psihanaliza şi Film este „Fruitvale Station“, în regia lui Ryan Coogler, film recompensat cu Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului la Sundance şi câştigător al Prix de l’Avenir Un Certain Regard la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de InterComFilm. „Like Father, Like Son“, în regia lui Kore-eda Hirokazu, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, va fi proiectat în cadrul Festivalului prin intermediul Independenţa Film.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va include de asemenea şi o selecţie de scurtmetraje naţionale şi internaţionale: „Me or the Pill“, regia Mimmi Damnitz, Germania, 2012, „Dialoguri terapeutice“, regia Andrei Georgescu, România, 2012, „Welkom“, regia Pablo Munoz Gomez, Belgia, 2013, „Ela, Panda şi Madame“, regia Andrei Răuţu, România, 2013, „You Freud- Me Jane“, regia Harald Schleicher, Germania, 2013, „Terapia“, regia Beatriu Valles, Spania, 2013.

Festivalul de Psihanaliza

Filmul „Majordomul“ va fi prezentat la Festivalul de Psihanaliza

Toate filmele din cadrul ediţiei vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori, producători, actori, critici de film şi psihanalişti. „Majordomul/ The Butler“, în regia lui Lee Daniels, va fi prezentat în avanpremieră naţională duminică, 24 noiembrie, în închiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului.

Cu Forest Whitaker, Oprah Winfrey şi John Cusack în rolurile principale, filmul urmăreşte povestea unui valet care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani.

Nominalizat la Oscar pentru „Precious“, în 2010, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy, Danny Strong (Game Change, 2012) semnează scenariul.

Foto credit: Festivalul de Psihanaliza şi Film

08
/01
/18

Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ şi miniseria „Big Little Lies“ sunt marii câştigători ai galei Globurile de Aur 2018, care a avut loc duminică seară în Los Angeles. „The Post“, filmul lui Steven Spielberg, cu Meryl Streep şi Tom Hanks în distribuție - producție nominalizată la șase categorii -  a fost perdantul galei, necâștigând nicun trofeu.

30
/12
/17

SPECIAL Cinema-ul de autor nu a murit, aşa cum îl deplâng cinefilii nostalgici. Se fac în fiecare an multe filme foarte bune – o arată şi topul celor mai reuşite titluri de ficţiune văzute în 2017. Poate că se găsesc mai greu, dar ele există şi aşteaptă să fie descoperite.

20
/12
/17

Cea de-a 18-a ediție a Cineclubului FILM, și ultima din acest an, vă invită la proiecția unui film notabil în istoria cinematografiei românești, UN OM ÎN LODEN, România, 1979, 85 min., color, versiune originală, 35mm. Film distins cu Premiul „Opera Prima” al Asociaţiei Cineaştilor din România, din distibutia căruia fac parte: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, Draga Olteanu-Matei, George Constantin, Tănase Cazimir, Florina Luican.

18
/12
/17

Cinefilii pot începe deja să lucreze la lista cu filme musai-de-văzut la TIFF 2018. Ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 25 mai și 3 iunie, la Cluj. Primele zece titluri confirmate vin de la festivalurile de film de la Veneția și San Sebastian.

17
/12
/17

Cinefilii pot vedea zilele acestea, la cinematograf, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius (câștigător al Premiului Oscar):  REDUTABIL / Redoutable, o comedie despre dragoste, cinema și revoluție, un episod din viața lui Jean-Luc Godard.

15
/12
/17

Comedia regizată de Iura Luncaşu a devenit odată cu lansarea sa pe marile ecrane filmul românesc cu cel mai bun debut cinematografic de anul acesta, veniturile în valoare de 342.452 lei fiind cifrele care i-au asigurat lungmetrajului ,,Ghinionistul” recordul de încasări la box office-ul autohton.

15
/12
/17

Realizatoarea şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey va fi recompensată cu Cecil B. DeMille Award la cea de-a 75-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur. În fiecare an, laureatul acestei distincţii prestigioase este ales de comitetul director al Asociaţiei presei străine de la Hollywood. Personalităţile premiate trebuie să fi avut "un impact incredibil asupra industriei de divertisment".

15
/12
/17

Pelicule din Suedia, Ungaria, Rusia și Chile se află pe lista scurtă a Academiei de Film Americane pentru o nominalizare la Oscar 2018 la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Printre acestea se numără „The Square”, premiat anul acesta cu Palme d'Or, „On Body and Soul”, recompensat cu Ursul de Aur, aclamatul „Loveless”, premiat de juriul Festivalului de la Cannes, şi „Una mujer fantástica”, premiat pentru scenariu la Berlinala 2017.

14
/12
/17

„Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2018, a beneficiat de un turneu de promovare în Statele Unite.

12
/12
/17

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut […]