Festivalul de Teatru de la Avignon – un eveniment al tuturor extremelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-teatru-de-la-avignon-un-eveniment-al-tuturor-extremelor/

Festivalul de Teatru de la Avignon, care are loc între 5 şi 26 iulie, este considerat de Le Figaro unul „al extremelor”, publicaţia realizând o listă cu cele mai memorabile spectacole, de neratat pentru publicul evenimentului.

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

Festivalul de Teatru de la Avignon, care are loc între 5 şi 26 iulie, este considerat de Le Figaro unul „al extremelor“, publicaţia realizând o listă cu cele mai memorabile spectacole, de neratat pentru publicul evenimentului.

Selecţia oficială a festivalului, care se află la cea de 67-a ediţie, include aproximativ 40 de spectacole, în timp ce evenimentul paralel, Avignon Off, este gazdă a 1.200 de manifestări artistice. Le Figaro prezintă recomandări subiective cu spectacolele care ar putea fi definite drept „cele mai“ din cadrul programului.

Figaro și o uvertură

Astfel, spectacolul cel mai lung inclus în programul de la Avignon este „Faust I şi II”, de 8 ore şi 30 de minute, o adaptare a celebrei capodopere a lui Goethe semnată de către Nicolas Stemann, o probă de „rezistenţă fizică şi psihică”. Pe lângă „Faust”, adaptarea scenică a romanului „Particulele elementare” de Michel Houellebecq, care are 3 ore şi 40 de minute pare „o uvertură”, scrie le Figaro.

La polul opus, spectacolul cel mai scurt de la Avignon este „Ouvert!”, care are 40 de minute şi a fost creat pentru inaugurarea unui nou loc de repetiţii la Avignon.

O piesă în trei limbi

„Todo el cielo sobre la tierra”, piesa semnată de Angélica Liddell are replici în spaniolă, mandarină şi germană. Acţiunea spectacolului combină povestea lui Peter Pan cu cea a lui Anders Breivik, condamnat pentru crimă.

De asemenea, Le Figaro consideră că „Shéda”, de Dieudonné Niangouna, jucat la Cariera din Boulbon, aflată la 35 de minute de Avignon, este „cel mai african spectacol” din festival, notează Mediafax.

Festivalul de Teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante şi cele mai selecte festivaluri din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe. Pentru că numărul artiştilor care doreau să se alăture evenimentului de la an la an a crescut a fost creată şi secţiunea „Avignon Off” care se desfăşoară în aceeaşi perioadă.

Foto credit: Festivalul de Teatru de la Avignon (Facebook)

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.

13
/01
/17

Duminică, 15 ianuarie 2017, spectacolul” Natură moartă cu nepot obez” de la Teatrul Odeon aniversează 101 reprezentații. În cei aproape 5 ani de la premieră, piesa scrisă de Ion Sapdaru, regizată de Eugen Făt, în scenografia lui Constantin Ciubotariu, a fost prezentată în 17 turnee și festivaluri.

12
/01
/17

Pentru a 4-a oară consecutiv pe scena Naţionalului bucureştean, în cadrul Turneului „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va prezenta în zilele de 20, 21 şi 22 ianuarie 2017, la Sala Studio, de la ora 19.00, trei spectacole de succes, unele din cele mai recente producţii, în interpretări şi montări memorabile.