Festivalul de Teatru Tragos, cea de-a XIII-a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-teatru-tragos-cea-de-a-xiii-a-editie/

Luni, 28 septembrie 2015, va avea loc o importantă manifestare, promisă în repetate rânduri consumatorilor tulceni de artă dramatică: deschiderea celei de-a treisprezecea ediţie a Festivalului de Teatru Tragos.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2015

Cu atât mai mult cu cât anul 2012 a marcat evenimentul ediției precedente, organizatorii își manifestă entuziasmul în realizarea uneia din cele mai importante puncte de interes ale stagiunii curente.

„Festivalul are scopul de a promova arta teatrală în mase, precum și descoperirea unor noi forme și procedee de punere a pieselor în scenă, valorificarea tradițiilor culturale din mai multe țări și nu în ultimul rând – educarea generației tinere prin intermediul teatrului”, a declarat Nelu Serghei.

O pârghie importantă a mizei propusă de teatrul tulcean- recunoașterea pe plan național, o constituie realizarea ediției de anul acesta a Festivalului Tragos. Festivalul de Teatru Tragos a fost înființat în 1993 de către regizorul Ion Dore și actorul Nelu Serghei. În 1997 a devenit festival internațional. Nelu Serghei, într-un interviu din anul 2008, mărturisea: ,, „Din anul 1995, festivalul devine internațional. Din lipsă de fonduri, în anul 1999, își încetează existența, până în anul 2003, când își mai adaugă o ediție. Dar, din păcate, aceeași lipsă de fonduri financiare face ca festivalul  să treacă în anonimat. La cerințele insistente ale formațiilor de teatru din țară și ale instițuțiilor, considerând că această manifestare nu aparține numai tulcenilor, prin valoarea deja dovedită în edițiile trecute, «Tragos» renaște…”. Să sperăm că această a doua renaștere a festivalului va aduce un plus de prospețime, inedit și publicitate Teatrului și orașului nostru, ale cărui acțiuni culturale din ultimii ani sunt demne de a fi luate în seamă la cel mai înalt nivel.

Programul festivalului:

Luni, 28 septembrie, ora 19.00: FILARMONICA DE COMEDIE, de Radu GABRIEL. Distribuția: Radu GABRIEL, Marius Florea VIZANTE, Gheorghe IFRIM, Leonid DONE, Mihai MUNTENIȚĂ

Marți, 29 septembrie, ora 19.00: BUSINESS…, Teatrul ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu, de Achille Roselletti. Distribuția: Marian NEGRESCU, Ion ALEXANDRESCU, Rodica NEGRESCU, Simona URS, Cosmin BREHUȚĂ, Dan CALOTĂ, Mădălina CIOBĂNUC, Monica SFETCU, Cristinel DOBRAN.

Miercuri 30 septembrie, ora 11.00: DRAGONUL, Teatrului pentru Copii „Ciufulici” Ploiești.

Miercuri 30 septembrie, ora 18.00: GAIȚELE, Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” Lugoj

de Alexandru Kirițescu, regia Maria VORONCA.

Miercuri, 30 septembrie, ora 21.00: PROFU’ de Jean Pierre Dopagne, cu Răzvan VASILESCU, Sala Studio.

Joi, 01 octombrie, ora 18.00: STELE ÎN LUMINA DIMINEȚII de Alexandr Galin, Teatrul ”Jean Bart” Tulcea, regia: Aurel PALADE. Distribuția: Inga MARCU, Camelia Constantin, Irina NAUM, Aida ECONOMU, Oana- Lavinia PISAROGLU, Cristi NAUM, Ionuț – Paul ȘTEFAN, Mihai GĂLĂȚAN.

Joi 1 octombrie, ora 21.00: BUZUNARUL CU PÂINE de Matei Vișniec, regia Vlad AJDER, Sala Studio. Distribuția : Răzvan Clopoțel, Ștefan Alecsandru Forir

Vineri, 02 octombrie, ora 19.00: 20 DE MINUTE CU ÎNGERUL de Alecsandr Vampilov, Teatrul ”Jean Bart” Tulcea, regia: Ion SAPDARU. Distribuția: Cristi NAUM, Ionuț – Paul ȘTEFAN, Nelu SERGHEI, Irina NAUM, Gabriela CIOLACU, Mihai GĂLĂȚAN, Costel ZAMFIR.

Sambata 3 octombrie, ora 19.00: ActOrchestra , Teatrul Național București, regia: Horia SURU.

Distributia: Emilian MARNEA, Florin CALBAJOS, Petre ANCUTA.

Duminica 4 octombrie, ora19.00: NUMELE de J. Fosse, Teatrul Mic București , regia Vlad Cristache, distributia : Gheorghe VISU, Ana CIONTEA, Ana Bianca POPESCU, Cezar GRUMAZESCU, Aida AVIERITEI, Bogdan NECHIFOR.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.