Festivalul George Enescu – Top 10 detalii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-george-enescu-top-10-detalii-inedite/

Știaţi că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului şi că Bucureştiul va primi la toamnă peste 20 000 de turişti străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediţia 2015 începe pe 30 august.

Un articol de Adina Scorţescu|4 august 2015

1. În anii ’90, Festivalul se desfășura doar la Sala Radio și la Ateneul Român.  Astăzi, Festivalul Enescu aduce la București și în alte orașe din țară peste 300 dintre cei mai importanți artiști și cele mai valoroase orchestre ale lumii și peste 20.000 de turiști străini pe ediție. Concertele sunt transmise live pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, dar și la cinema – Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu, își amintește de vizita lui Yehudi Menuhin la București, în 1995, când festivalul s-a desfășurat într-una dintre sălile Casei Parlamentului:

“Numai sala și scările existau. În rest… Am făcut din niște săli cabine pentru bărbați, femei și pentru Lordul Menuhin. Ei au aterizat la prâz. Și-au venit direct la sală, să repete. În sală totul era organizat, era foarte bine. Dar, pe la ora cinci și jumătate li s-a făcut foame. «Vrem să mâncăm!», au spus. Ăsta a fost un moment… Ce să facem?
Și-mi aduc aminte că l-am luat de braț pe Lordul Menuhin și-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii unde era o cantină a muncitorilor care munceau la construcție. Prin moloz mergeam, pe niște platforme de lemn și Lordul Menuhin și el, încet, încet. La cantină au mâncat fiecare câte un sendivș, asta a fost masa – câte un sendviș și o apă pentru fiecare din orchestră.”

2. Cel mai greu echipament înregistrat vreodată în istoria Festivalului:11 tone și 110 metri cubi sunt cifrele instrumentelor și ale echipamentelor Orchestrei Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmoniker) care vor fi transporate la București pentru concertul pe care îl susțin pe 3 septembrie, la Sala Palatului, în premieră în Festivalul Enescu. Filarmonica din Berlin vine la București după 15 ani de negocieri.

3. Simfonia a III-a de George Enescu, una dintre lucrările de referință ale compozitorului român, care are o desfășurare impresionantă de forțe – orchestră, cor și cor de copii – va fi interpretată pe 18 septembrie de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, cu unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vasily Petrenko, la Sala Palatului.

Bilete mai sunt disponibile, dacă publicul se grăbește. Interpretarea vine după ce, în februarie, Simfonia a III-a a fost prezentată în premieră la Londra, în fața unui public de peste 2.000 de oameni, cu Vladimir Jurowski la pupitru, după premiera din ediția 2013 a Festivalului.

4. Poftă bună… pe note muzicale. Ce poţi degusta în timpul Festivalului? Un Piano Burger sau o Sonată în Ton Major! În Bucureștiul Creativ, câteva dintre cele mai cunoscute spații din Capitală – Cărturești Carusel, Acuarela sau M60 au în Meniu un preparat insiprat de muzică și de atmosfera Festivalului Enescu.

Lista completă a proiectelor de care se poate bucura lumea în Bucureștiul Creativ, aici.

5. Doi dintre cei mai râvniți artiști în plan internațional – violonista Anne-Sophie Mutter și dirijorul Christian Thielemann – vin pentru prima dată în Festivalul Enescu, în ediția 2015.

6. Programul Festivalului Enescu pentru ediția 2017 este definitvat în proporție de 90%, se lucrează deja la programul pentru ediția 2019.

7. Ediția 2015 a Festivalului include cel mai mare număr de soliști câștigători ai Concursului Enescu, astăzi nume celebre – de la Alexandru Tomescu, la Valery Sokolov și Elisabeth Leonskaja. Leonskaja susține două concerte in memoriam – unul dedicat legendarului Sviatoslav Richter, celălalt lui Gheorghe Halmos. Ambii au fost membri ai juriului în anul 1964, când Elisabeth Leonskaja a câștigat Concursul Enescu – secțiunea Pian.

8. Sunt trei Sir invitați în Festival: Sir SIMON RATTLE, dirijor, Sir ROGER NORRINGTON, dirijor și  Sir ANDRÁS SCHIFF, pianist.

9. În premieră în România, va fi interpretată opera „Wozzeck”, inspirată din realitate. Woyzeck a fost un soldat, un marginal, care și-a omorât amanta din gelozie. Opera Wozzeck, care a răsturnat din temelii ordinea muzicii clasice în anul 1948, când a fost prezentată la Scala din Milano, este considerată avangardistă “până la punctul în care Wozzeck este considerată ultima operă majoră din istorie, sau, dimpotrivă, prima operă dintr-o epocă nouă a istoriei muzicii”.

Bilete se găsesc aici.

10. 9 000 de nopți de cazare la hotel sunt rezervate în total pentru artiștii invitați din ediția 2015 a Festivalului.

Foto: Andrei Gîndac

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.