Festivalul Ideo Ideis începe pe 18 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ideo-ideis-incepe-pe-18-august/

În perioada 18-26 august,  se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, în Alexandria.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2014

Ideo Ideis continuă într-un ritm susținut procesul de educație alternativă prin artă, început în 2006. În plus, începând de anul acesta, în structura festivalului, celor nouă trupe de liceeni din toată țara li se alătură o a zecea trupă locală, iar secțiunea „Competiție” devine „Spectacole de Teatru Tânăr”.

”În fiecare an când începem pregătirile pentru ediția curentă, ne gândim cum putem să evoluăm, și-atunci e timpul să evaluăm. Așa am realizat că la Ideo Ideis e ca-n familie, fiecare învață de la ceilalți și îi învață pe ceilalți la rândul său, și-atunci a devenit clar că la Ideo Ideis nu există competiție. De fapt, nu este vorba de o schimbare în structura festivalului, ci despre o formalizare a unui proces care se întampla deja natural, la nivel informal. Cele 10 trupe de liceeni nu concurează într-o competiție în fața unui juriu, ci joacă pe o scenă în fața unor mentori.”, a declarat Andreea Borțun, co-președinte Ideo Ideis.

Campania de comunicare „Tu când mai ajungi pe-acasă?”, realizată de echipa festivalului, pune accent pe asemănările dintre relațiile care se leagă între membrii unei familii și cele dintre participanții la festival.

” Tot timpul, atât noi cât și cei care participă la festival, vorbim despre întâlniri fericite, despre magia și energia de la Ideo Ideis. Suntem ca o familie care se mărește an de an și în care fiecare membru învață constant ceva nou, e ajutat să crească, să-și descopere și să-și pună în valoare calitățile, dar uneori familia te mai și enervează. De exemplu, imediat ce ai părăsit casa părintească, fiecare conversație se încheie cu <tu când mai ajungi pe-acasă?>, și de-aici a pornit campania de anul ăsta. De 9 ani suntem o familie, iar anul ăsta suntem familia cicălitoare care te cheamă acasă, la Alexandria între 18 și 26 august.” spune Alexandru Ion, co-președinte Ideo Ideis.

Marcel Iureș, președintele de onoare al Ideo Ideis, va urca și anul acesta pe scena Casei de Cultură din Alexandria împreună cu George Mihăiță, cu spectacolul ‘PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?’, de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România).

Programul complet al celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va fi disponibil pe www.ideoideis.ro la începutul lunii august.

05
/10
/15

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboțelul de aur” regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

05
/10
/15

Marius Manole, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului a împlinit, ieri, 37 de ani. Se spune despre el că este actorul răsfăţat de critici şi adorat de public, însă toate acestea i se datorează talentului şi ambiţiei pe care le posedă din plin.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

04
/10
/15

Un grup de artiști din domenii diferite vă prezintă lansarea EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară despre situația mamelor românce plecate la muncă în Italia.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

02
/10
/15

Azi începe ediția a cincea a Maratonului Teatrului Independent - Bucharest Fringe, eveniment ce durează 10 zile: peste 30 de spectacole de teatru independent în peste 10 spații de teatru independent din București, la TNB, Odeon sau Centrul Dansului. 

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.