Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-folclor-muzici-si-traditii-in-cismigiu/

În perioada 24-26 iunie 2016, pentru al X-lea an consecutiv, Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, organizează FIF – Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” care sărbătoreşte anul acesta ediţia aniversară!

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2016

De zece ani, FIF înseamnă spectacole de muzică și dans din folclorul național și internațional, o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor reinterpretat, târg de meșteșugari, ateliere de creație, teatru pentru copii, o secțiune de folclor interpretat de copii, o zonă gastronomică și multe alte activități pentru un public de toate vârstele.

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” se bucură de recunoaștere națională și internațională datorită prezenței pe scenă, la fiecare ediție, a peste 2.000 de invitați din toate zonele țării și ale lumii. Evenimentul este cu intrare liberă și se adresează publicului român, dar și turiștilor, care se pot bucura de o experiență unică, intrând în contact cu diversitatea culturală autohtonă și internațională.

În anul 2016 Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” sărbătorește 10 ani de diversitate culturală, cu 10 ansambluri invitate din străinătate: Spania, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Italia, Maroc, Republica Moldova, Serbia, Slovacia și Turcia, 10 minorități și comunități, precum maghiară, ucraineană, germană, aromână, rușilor lipoveni, italiană, turco-tătară, slovacă, rromă, greacă, 10 tineri interpreți de muzică populară și 10 ansambluri românești.

Retrospectiva Festivalului Internațional de Folclor

Prima ediție a Festivalului Național de Folclor a debutat cu succes în anul 2007, prezentând în Capitala României tradițiile și obiceiurile țării, 2008 fiind anul în care festivalul și-a schimbat statutul din festival național în Festival Internațional de Folclor, fiind invitate ansambluri din Serbia și Peru.

În 2009 am avut parte de o experiență multiculturală, care a adus pe scenă, pe lângă artiștii naționali, ansambluri din Republica Cehă, Congo, Marea FolclorBritanie. Aplauzele publicului s-au îndreptat în 2010 către spectacolele de muzică și dans ale ansamblurilor din Georgia, Grecia, Mexic, Serbia, Turcia, Ucraina, iar în anul 2011invitații speciali din Bulgaria, Macedonia și Serbia și-au prezentat costumele, coregrafia și ritmurile într-un spectacol de neuitat.

Ansamblurile din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Rusia și Turcia au scris istoria ediției din 2012, prezentând tradițiile autentice și apropiind culturile participanților. În2013, alături de artiștii naționali, ansambluri din Bulgaria, Grecia, India, Republica Moldova și Serbia s-au adunat să celebreze diversitatea culturală în capitala României, urmând ca ediția din 2014 să pună în evidență tradițiile românești și specificul popular al țărilor Bulgaria, Letonia, Serbia, Republica Moldova.

Ultima ediție a festivalului s-a bucurat de un public de 25.000 de oameni, care au urmărit spectacolele oferite de minorități și comunități naționale, precum și de ansambluri din India, Armenia, Republica Moldova, Serbia și Scoția. De-a lungul celor nouă ediții ne-am bucurat de prezența unor ansambluri din 20 de țări și a 20.000 de artiști naționali și internaționali.

Foto: Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.