Festivalul Internaţional de Teatru Nou, Arad, 12-20 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-nou-arad-12-20-mai/

Festivalului Internaţional de Teatru Nou, ediţia a şasea, va avea loc în perioada 12-20 mai la, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, anunţă organizatorii. Anul acesta selecţia cuprinde 20 de spectacole de teatru produse de companii de stat sau independente din Bucureşti şi din ţară, precum şi două spectacole străine, din Olanda şi Spania. Curatorul festivalului este teatrologul Claudiu Groza.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2018

Selecţia oficială a FITN 2018: „90”, scenariu colectiv, regia şi dramaturgia David Schwartz, O2G şi Macaz Teatru Coop, Bucureşti, „Demnitate”, textul şi regia Ignasi Vidal, Teatrul Avangardia, Bucureşti, „F.A.D (Noduri şi plăci)”, de Nicola Wilson, regia Horia Suru, Teatrul „Regina Maria”, Oradea, „Familia fără zahăr”, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, Teatrul Mic şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti, „Familia Ou”, spectacol colectiv, regia Bogdan Untilă, Teatrul Recul, Bucureşti.

Spectacolul „Fane solamente”, one man show cu Pau Palaus, Compania Contaminando Sonrisas, este invitat din Spania, iar „The Yelling Kitchen Prince/ Prinţul gălăgios din bucătărie”, one man show cu Bram Graafland, GillendeKeukenPrince Company, din Olanda.

În selecţie au fost alese şi „Grounded”, de George Brant, regia Ligia Ciornei, Doctor’s Studio, Bucureşti, „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, regia Cristian Ban, Teatrul de Nord, Satu Mare, „Jim cară molozul”, după Ioan Peter, regia Florin Didilescu, Trupa de teatru licean francofon AMIFRAN, Arad, „M.I.S.A.PĂRUT”, de Alexa Băcanu, regia Dragoş Alexandru Muşoiu, Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca, „O femeie singură”, de Dario Fo şi Franca Rame, regia Daniel Grigore-Simion, Teatrul de Artă, Bucureşti, „OMG! – Organisme Modificate Genetic”, un spectacol de Ioana Păun, Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe.

Spectatorii vor putea să vadă la Arad şi „Our ladies of perpetual succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare)”, de Lee Hall, după romanul „Sopranele” de Alan Warner, regia şi coregrafia Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior, Bucureşti, „Öröm és boldogság/ Bucurie şi fericire”, de Székely Csaba, regia Andi Gherghe, Teatru 3G, Târgu-Mureş şi „Pe jumătate cântec”, un spectacol de Crista Bilciu, Teatrul Odeon, Bucureşti.

Se adaugă: „Plex”, scenariu bazat pe texte deEric Bogosian, regia Andrei Dinu şi Andrei Stan, Teatrul Municipal Baia Mare, „Rovegan”, textul şi regia Catinca Drăgănescu, Asociaţia Arena şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti, „Somnambulism”, de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul „Nottara”, Bucureşti, „Stage Dogs”, textul şi regia Florin Piersic Jr. (inspirat de „A life in the theatre” de David Mamet), Teatrul ACT, Bucureşti, „Tatăl meu, preotul”, de Gabriel Sandu, regia Leta Popescu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”, „Visătorul”, după Ian McEwan, un spectacol-concert de Ada Milea, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.

Foto: Festivalul Internaţional de Teatru Nou – facebook

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

În vremea în care în satele de pe malul Argeșului, portocalele și bananele erau semn clar că se sfârșește anul, curentul electric era un adevărat lux, la fel ca și pâinea, iar o noapte de program TV reprezenta un miracol, oamenii încă erau legați cu fire nevăzute de obiceiuri străvechi. Și ce obicei putea fi mai de căpătâi în acea perioadă de mare puținătate a hranei decât tăiatul porcului.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

20
/12
/15

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.