Festivalul MultiArt pentru deţinuţi închide Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-multiart-pentru-detinuti-inchide-festin-pe-bulevard/

Administraţia Naţională a Penitenciarelor organizează, în parteneriat cu Teatrul Nottara, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului MultiArt pentru deţinuţi, care va avea loc în zilele de miercuri, 18 şi joi, 19 noiembrie, ora 17:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2015

Desfăşurat în anii anteriori ca eveniment de sine stătător, ediţia din acest an marchează încheierea Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard. Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

Încă de la prima ediţie, proiectul a oferit posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu reprezentanţi din lumea teatrului (regizori şi actori), care au lucrat alături de deţinuţi la adaptarea unor texte cunoscute sau la scrierea unor scenarii proprii. Astfel, de la prima ediţie, din anul 2009, şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 47 de spectacole, la care au participat 470 de deţinuţi, iar 64 de artişti au regizat piesele de teatru.

La competiţia din acest an s-au înscris 10 unităţi penitenciare, fiind implicaţi 88 de deţinuţi.

Penitenciarele care vor susţine spectacole de teatru, conform celor stabilite în urma preselecţiei, precum şi planificarea acestora în cele două zile de festival sunt:

Miercuri, 18.11.2015: Penitenciarul Bacău – Nimic nou despre Shakespeare;
Penitenciarul Craiova – Pacea cu zmeii;
Penitenciarul Bucureşti Jilava – Cartofi prăjiţi cu orice.

Joi, 19.11.2015: Penitenciarul Bucureşti Rahova – Castingul clovnilor;
Penitenciarul Codlea – 12 oameni furioşi;
Penitenciarul Bistriţa – De mâine.

Dana Cenuşă, iniţiatorul şi animatorul Festivalului MultiArt pentru deţinuţi nu mai este printre noi, dar conceptul şi ideile sale, purtătoare de valenţe educativ-sociale sunt păstrate. De la ea au rămas aceste gânduri: „E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm, sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii. Eu aveam prejudecăţi enorme înainte de a intra în acest sistem, nu puteam să asociez teatrul cu deţinuţii. Avem mereu de-a face cu lucruri care nu ne convin. Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate.”

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.