Festivalul Național de Improvizație a fost despre libertate, emoție și bucurie sinceră
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-improvizatie-a-fost-despre-libertate-emotie-si-bucurie-sincera/

4 zile de !MPRO au fost concentrate într-o serie de spectacole pregătite pe loc de actori şi non-actori profesionişti, dar cu toţii improvizatori, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Delia Marcu|1 octombrie 2015

Finalul lunii septembrie a adus improvizația pe o scenă de teatru și a reunit oameni de toate vârstele, pasionați de actul artistic. La a treia ediție, Festivalul Național de Improvizație, inițiat de Monica Anastase, actriță și producător de teatru, membră a trupei de comedie improvizată Improvisneyland, a devenit deja tradiție.

76 de improvizatori au pus în scenă 15 spectacole, 6 traineri din 4 țări diferite au susținut 11 ateliere de impro pentru actori și amatori, iar în fiecare seară de festival, peste 150 de spectatori au umplut Sala Media a Teatrului Național.

În fiecare an, evenimentul a crescut organic, aducând împreună din ce în ce mai mulți improvizatori și lansând pe piață chiar și noi trupe. Succesul evenimentului este dat de faptul că improvizația nu mai este percepută ca divertisment facil, asemănat de multe ori cu stand-up comedy, ci a fost înțeleasă ca formă de teatru spontan, o expresie a creativității și emoțiilor, în mod viu și nepremeditat.

Victoria Dicu, actriță la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București descrie ce a experimentat: „Teatrul de improvizație este, pentru mine libertate, emoție, transmisie. Pleacă de la propria persoană, conectarea cu tine, la partener și lucrează cu finețe, evitând în prima fază „cum-ul” a ce faci pe scenă – regula de aur și în teatrul clasic. Sunt interesată de acest fenomen.”

Pentru prima dată în istoria festivalului au urcat pe scenă și 3 trupe de improvizatori începători, care nu sunt actori de meserie în viața reală, ci au cariere ca specialiști în marketing și comunicare, organizatori de evenimente sau programatori, iar spectacolele lor au fost la înălțime.

Andreea, Bibiri, actriță la Teatrul „Bulandra” a venit la eveniment și apreciază beneficiile improvizației: „Cred că treaba asta cu improvizația ar trebui practicată frecvent, ca antrenament, de toți actorii. E păcat că în facultate avem un singur semestru de improvizație. M-a impresionat și bucurat să văd că la workshop-ul la care am fost au participat și non-actori. E un lucru bun ca oamenii să găsească benefică practicarea antrenamentului din teatru.”

A98V8032-Edit

Conceptul festivalului a fost provocarea lansată improvizatorilor de a-și realiza acel „Dream project”. Astfel, majoritatea spectacolelor au fost inovatoare și au surprins publicul cu formate în premieră. De la un spectacol de improvizație muzicală, la unul pe întuneric, la un solo show în care un singur actor realizează o poveste cu 6 personaje, la intrigi și mistere, încercări la care actorii sunt supuși de public, un spectacol bazat pe o aplicație de dating și până la un Secret Show total, realizat de improvizatorii străini invitați, !MPRO a fost un carusel de trăiri spontane.

Trupele participante anul acesta la !MPRO vă așteaptă și la a patra ediție, anul viitor: iELE, Thy Neighbour’s Goat, Freeze, Improgrammer, All In, IDIOT, Marțienii, ImproVice, Drumarii, Obligo, Improvisneyland.

28
/12
/15

Casa de producție TVR propune să încheie anul cu un film special – „Aerisirea”, regizat de Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu, cu Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petrică Nicolae, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. Va fi difuzat azi, 28 decembrie, ora 20 :10, la TVR 2.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.