Festivalul One World Romania, 2017. Despre animale politice şi alţi demoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-one-world-romania-2017-despre-animale-politice-si-alti-demoni/

În martie 2017 Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediţia cu numărul 10.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2017

2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât şi în afara graniţelor – cu frigul în oase şi cu frica pe umăr. One World Romania vorbeşte prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.

Pentru cei determinaţi să petreacă o săptămână la cinema între 13 şi 19 martie 2017, am pus deja în vânzare primele abonamente pentru a zecea ediţie a Festivalului One World Romania. Primele 30 de abonamente comandate pe site-ul Eventbook (eventbook.ro/bilete-one-world-2017) au un preţ special de 70 de lei şi oferă acces la toate evenimentele din cadrul #OWR10.

Am numit prima secţiune a festivalului 2017 Animale politice şi am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul Difficult Choice ne duce în mijlocul campaniei prezidenţiale din Slovacia din 2014, iar Weiner ne arată cum poate trece o campanie pentru poziţia de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente.

În American Anarchist îl cunoaştem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viaţa un manifest anarhist publicat la 19 ani şi vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul A German Life ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa şi dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranţă pe spectatori să îşi pună întrebări esenţiale despre moralitate şi umanitate. Întreaga secţiune reuneşte 8 filme – portrete de câştigători şi perdanţi.

One World Romania

A doua secţiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediţie îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secţiunea Împotriva curentului arată indivizi sau comunităţi restrânse, organizaţii mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează graniţe şi ridică ziduri.

Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China, Ye Haiyan, protagonista documentarului Hooligan Sparrow sau ale unor DJ iranieni în filmul Raving Iran.

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Ministerul groazei este numele altei secţiuni de la One World Romania 10, o secţiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstraţii făcute cu răbdare şi lecţii de luciditate civică. Everything Is Under Control este un documentar comic, uşor melancolic despre supraveghere şi modalităţile prin care este urmărit întregul mapamond. Shadow World dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm şi felul în care comerţul cu arme la nivel înalt alimentează acest război.

Documentarul All Governments Lie încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigaţie din Statele Unite ale Americii şi reuneşte personalităţi ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald şi mulţi alţii.

Imagine din documentarul „Everything's Under Control

Imagine din documentarul „Everything’s Under Control

Încă 5 alte secţiuni completează selecţia celei de-a zecea ediţii a Festivalului One World Romania, dar asupra lor şi a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puţin secretul. Nu uitaţi că între 13 şi 19 martie 2017, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco şi Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului Român, ne înfruntăm împreună fricile!

Foto: Festivalul One World Romania – oneworld.ro/blog

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.