(Festivalul) Sergiu Celibidache îşi ia rămas bun de la România
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sergiu-celibidache-isi-ia-ramas-bun-de-la-romania/

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind „indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României”, potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache era programată pentru luna octombrie, însă Serge Ioan Celibidache, organizatorul manifestării, a anunţat că evenimentul a fost anulat.

„Tatăl meu a declarat mereu: «M-am născut român, voi muri român». Şi aşa s-a şi întâmplat. Însă, întotdeauna şi-a dorit să facă mult mai mult pentru ţara sa. În anii ’70, Ceauşescu însuşi i-a interzis să revină în România. «Este prea charismatic acest domn Kolb», acesta fiind numele de cod pe care i l-au dat comuniştii.”, a declarat Serge Ioan Celibidache, notează Mediafax.

„(…) după numeroase încercări în ultima decadă, am reuşit într-un final să organizăm o primă ediţie a Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache, în vara anului 2012. Evenimentul s-a bucurat de un succes atât de mare, încât am crezut din toată inima că politicienii vor realiza, în sfârşit, şi probabil vor înţelege, cu adevărat, importanţa unei asemenea manifestări culturale şi necesitatea continuităţii ei. Însă, în afară de laude generoase, oferite punctual, şi promisiuni de prisos, nimic nu s-a concretizat mai departe”, a mai spus fiul renumitului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

Din aceste considerente, Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache, ediţia a II-a, în cadrul căruia era prevăzut şi Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache nu va mai avea loc.

De asemenea, potrivit sursei citate, Serge Ioan Celibidache interzice folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către orice instituţie de stat a României: „Consecinţa indiferenţei, promisiunilor neonorate, neruşinării anumitor oameni politici mă determină să interzic folosirea numelui şi imaginii tatălui meu de către Sergiu Celibidache orice instituţie de stat a României. Consider că s-a comis o crimă culturală, precum s-a mai comis şi în cazul altor personalităţi, aşadar sunt nevoit să iau această măsură”.

Despre Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache, născut pe 28 iunie 1912, în oraşul Roman din judeţul Neamţ, a fost dirijor şi compozitor, membru de onoare al Academiei Române. Sergiu Celibidache şi-a început cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci când l-a înlocuit pe Wilhelm Furtwangler, în anii care au urmat după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o într-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume şi de care i-a rămas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen. A dirijat sute de concerte, iar stilul său unic l-a făcut să fie considerat unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile.

Muzicianul român a murit la vârsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, în oraşul Neuville-sur-Essonne din Franţa.

Foto: Sergiu Celibidache, Festivalul Sergiu Celibidache – wikipedia

21
/08
/23

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Brașov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conține și alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.

18
/08
/23

7.100 de spectatori la Concertele Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin” dirijate de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, alături de actorul Marius Manole, peste 8.000 de participanți la recitalurile Cantus Mundi susținute de copii și formațiile VUNK, Zoli Toth, The Mono Jacks, Lora, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre, sunt numai câteva din rezultatele celei de-a doua ediții a Turneului AVE MARIA, co-producție a Corului Madrigal și a Primăriei Constanța.

18
/08
/23

Cea mai mare ediție a Brașov Jazz & Blues Festival a avut loc timp de șase zile, între 10 și 15 august 2023, în șapte locații din oraș și în două localități din proximitatea Brașovului, și a adus iubitorilor de muzică bună, atât localnici, cât și turiști, concerte, jam-sessions, petreceri, ateliere muzicale, târg de viniluri, filme muzicale și documentare biopics la Cinema Astra, proiecții de filme în aer liber și activități pentru copii.

17
/08
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Leontina Văduva vor pregăti 22 de tineri din întreaga lume, care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest fel din România, care se va desfăşura pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

14
/08
/23

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.