Fiecare carte are timpul ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fiecare-carte-are-timpul-ei-campiile-lui-dedes/

În plin sezon estival aud tot mai des „Ce carte îmi recomanzi să citesc în concediu?”.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 iulie 2015

Dacă nu am mai spus-o repet*, fiecare carte are timpul ei, dar dacă aștepți concediul și  briza mării ca să pui mâna pe o carte îți recomand să stai liniștit și să îți cumperi, cel mult, două reviste înțesate de mondenități expirate, rețete culinare pentru care nu o să ai niciodată toate ingredientele și sfaturile pentru problemele amoroase ale altora.

Știu, cărțile au timpul lor și tu ai timpul tău, limitat, dar aceste limite nu te împiedică dimineața să te uiți la matinale cu adolescenți tomnateci sau să îți sperii somnul, noaptea târziu, privind cum interlopi de carton și femei cu morală de mucava se împerechează și desperechează în ritualuri demne de oameni ai cavernelor, care ciocnind două pietre tocmai au descoperit… smartphone-ul.

Cărțile bune necitite de tine ar spune că ai mai mult timp decât meriți.

Totuși, armata cititorilor constanți fiind încă numeroasă, risc și o recomandare: „Fructele mâniei” de John Steinbeck, pentru că e vară, pentru că în Balcani crizele economice se plimbă despletite, pentru că e o carte adevărată despre minciunile acestei lumi și pentru că, într-un moment greu al vieții mele, mi-a readus bucuria… de a citi.

* aceasta este o glumă ultra-tocită în câteva dintre redacțiile de cotidian prin care am trecut alături de câțiva oameni care ar fi meritat să fie plătiți doar pentru că respirau în respectivele incinte

Foto: Fiecare carte are timpul ei – Dedes

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.