Filarmonica George Enescu vede viaţa lui Wagner prin ochii personajelor sale
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-interpreteaza-viata-lui-wagner-prin-ochii-personajelor-sale/

Filarmonica „George Enescu” organizează miercuri, 17 aprilie, ora 18.30, o nouă ediţie a spectacolului Confluenţa Artelor prezentat de Cristina Vasiliu.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

Filarmonica „George Enescu” organizează miercuri, 17 aprilie, ora 18.30, cu prilejul anului Richard Wagner (200 de ani de la naştere), o nouă ediţie a spectacolului Confluenţa Artelor prezentat de Cristina Vasiliu.

Pornind de la tema Wagner şi personajele sale, spectacole marcante Wagner şi mari interpretări, pe parcursul a trei ediţii dedicate marelui compozitor, publicul spectator va putea afla lucruri inedite despre viaţa şi opera sa.

Acest eveniment special, pus în scenă de Cristina Cotescu, este presărat, pe lângă momentele de istorie prezentate de Cristina Vasiliu şi Eusebiu Ştefănescu, cu intervenţii muzicale ale Orchestrei Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, dirijor Andrei Ştefan Racu şi ale interpreţilor: Viniciu Moroianu,  Bianca Mărgean, Alexandru Petrovici.

Richard Wagner, prieten cu Friedrich Nietzsche şi protejatul lui Ludovic al II-lea al Bavariei care şi-a ornat un palat cu picturi reprezentând scene din Lohengrin şi Tannhäuser. Tot el este cel care a creat, în anul 1876, la Bayreuth, teatrul templu visat şi proiectat de el. Acest loc a rămas până în zilele noastre idealul wagnerian de operă, căci pentru cunoscutul compozitor german: „limbajul sunetelor este începutul şi sfârşitul celui al cuvintelor, aşa cum sentimentul este începutul şi sfârşitul judecării, mitul – începutul şi sfârşitul istoriei, lirismul – începutul şi sfârşitul poeziei”.

 Info:

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00;

sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

 

Foto credit: Filarmonica George Enescu

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.