Filarmonica „George Enescu“ organizează un spectacol aniversar în cadrul evenimentului „Confluenţa Artelor“
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-organizeaza-un-spectacol-aniversar-in-cadrul-evenimentului-confluenta-artelor/

Filarmonica „George Enescu” organizează marţi, 12 martie, ora 18.30 un spectacol aniversar cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Filarmonica „George Enescu” organizează marți, 12 martie, ora 18.30, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, o nouă ediție a evenimentului Confluența artelor. Pornind de la tema „Ateneul și muzele lui de peste-un veac”, spectacolul aniversar, care marchează și 30 de ani de existență a Confluenței artelor, va fi prezentat de Cristina Vasiliu.

Într-o combinație de muziăă, poezie și imagini, evenimentul va cuprinde povești știute și neștiute despre Ateneul Român, despre artiștii care au fost prezenți pe scena acestuia (George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Valentin și Ştefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu și alții), personalități ale vieții culturale melomani (Tudor Arghezi, Mihail Sebastian, Lucian Blaga, George Călinescu, Tudor Vianu, Corneliu Baba etc), prima ediție a Festivalului și Concursului „George Enescu” și mari artiști veniți la București cu această ocazie (Sviatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan etc.) și despre ce înseamnă Ateneul Român astăzi și care sunt programele sale.

Publicul prezent marți seară la Ateneul Român va afla cum a fost construit acest edificiu-simbol al culturii naționale și despre eforturile materiale pe care membrii Societății „Ateneul Român” (Constantin Esarcu, Ion Heliade Rădulescu, Vasile A. Urechia, Petre S. Aurelian, Scarlat Rosetti, Nicolae Kretzulescu) le-au făcut pentru construirea lui. De asemenea, pe parcursul spectacolului frescele lui Constantin Petrescu, cu scene din istoria românilor vor fi luminate cu reflectorul de urmărire. Evocarea va fi însoțită de o coloană sonoră și de proiecții, care se vor perinda în permanență pe un ecran special amenajat.

Acest eveniment special, pus în scenă de Cristina Cotescu, este presărat, pe lângă momentele de istorie, cu intervenții muzicale ale: Trio „Pro arte” (Nicolae Licareț – Ada Petrovici – Marin Cazacu), Corului Filarmonicii „George Enescu”, Viniciu Moroianu (pian), Ion Ivan Roncea (harpă), Marin Cazacu (violoncel), Andrei Licareț (pian), Alina Bottez (soprană), Cristina Mihart (pian), Bianca Mărgean (soprană) și Sînziana Voinea-Manea de 11 ani (pian). Alături de ei, actorul Eusebiu Ştefănescu va recita texte despre Ateneu și muzică semnate de Alexandru Vlahuță, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Cella Delavrancea, George Enescu și alții.

 

Foto credit: Valcea-news

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.