Filme de la Berlin, Sundance și San Sebastian, la #TIFF2018, distribuite de BadUnicorn
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-berlin-sundance-%c8%99i-san-sebastian-la-tiff2018-distribuite-de-badunicorn/

La un an de la lansarea primului film în cinematografele din România (”On Body and Soul / Despre trup şi suflet”, r. Ildikó Enyedi), Bad Unicorn revine la TIFF 2018 cu 4 filme.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2018

În avanpremieră în România, publicul TIFF va avea ocazia de a vedea ”Dovlatov”, cel  mai  nou  film  al  lui  Alexey  German  Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. Tot de la Berlinale vine și filmul ”Utoya – 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe), cel mai discutat film al acestei ediții a festivalului. ”Vinovatul / The Guilty” (r. Gustav Möller), thrillerul bulversant care a câștigat Premiul publicului la Sundance este selectat în competiția TIFF 2018. În competiția dedicate filmelor românești, ZFR, va rula ”Pororoca” (r. Constantin Popescu), filmul care i-a adus actorului român Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la San Sebastian.

Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier) care pentru prima dată își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70. „Dovlatov”  urmărește  șase  zile  din  viața  renumitului  scriitor,  Serghei  Dovlatov,  a  cărui  viziune  satirică depășea  constrângerile  Rusiei  Sovietice  din  anii  ’70.  Împreună  cu  poetul  și  prietenul  său,  Iosif  Brodski,  Dovlatov  a  luptat  pentru  menținerea  talentului  și  integrității  sale,  fiind  martor  în  același  timp  la  suprimarea  celorlați  colegi  de  breaslă  de  către  un  sistem  puternic,  de  neclintit,  de  care  nu vor  scăpa  ulterior  odată decât cu  emigrarea  în  Occident.

DOVLATOV

Luni, 28 mai, ora 18,00, Cinema Florin Piersic

Duminică, 30 iunie, ora 14,00, Sapieția

Dovlatov va fi distribuit în cinematografele din românia începând cu 15 iunie

Utoya: 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe) a fost, fără îndoială, cel mai discutat și așteptat film din competiția Berlinale 2018. Impresionanta reconstituire a masacrului de pe insula Utøya la 7 ani de la eveniment durează 90 de minute, dintre care 72 filmate într-un plan secvență, exact cât a durat masacrul care a dus la moartea a 69 de tineri. Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta (al cărui nume nu este menționat în film, în ciuda mediatizării) a urmărit şi împuşcat pe tinerii panicaţi, prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo.

UTOYA: 22 iulie

Duminică, 27 mai, ora 17,00, Cinema City

Joi, 31 mai, ora 21,30, Casa de Cultură a Studenților

Utoya: 22 iulie / U: July 22” va fi distribuit în cinematografele din România în luna august.

Câștigător al Premiului Publicului la Sundance şi Rotterdam, în avanpremieră în România în competiția TIFF, vine ”Vinovatul / The Guilty”, un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot tranforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reușește imposibilul, ținîndu-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon.

VINOVATUL

Duminică, 27 mai, ora 22,00, Cinema Victoria

Marți, 29 mai, ora 17,30, Cinema Victoria

Vinovatul / The Guilty” va rula în cinematografele din România în toamna acestui an.

Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va putea fi revăzut la TIFF în cadrul competiției Zilele Filmului Riomânesc. Un film despre puterea tăcută a vinovăției” (Ziarul Metropolis), o poveste pe muchie de cuțit despre un tată disperat să-și găsească fiica. Într-un rol principal memorabil, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.

POROROCA

Joi, 31 mai, ora 10,00, Urania Palace

Vineri, 1 iunie, ora 21,30, Sapienția

Dovlatov”, ”Utoya – 22 iulie / U: July 22”, ”Vinovatul / The Guilty” și ”Pororoca” sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

Filmele sunt distribuite de BAD UNICORN.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.