Filme de Oscar şi Palme d`Or, la HipTrip Travel Film Festival – 23 şi 25 mai Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-oscar-si-palme-dor-la-hiptrip-travel-film-festival-23-si-25-mai-bucuresti/

„Jurnal de calatorie”, premiat cu Oscar şi Palme d`Or, şi „7 zile în Havana”, nominalizat la Cannes, dar şi „O zi din viaţă” şi „Buena Vista Social Club” vor fi proiectate în cadrul HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc între 23 şi 25 mai, la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

HipTrip Travel Film Festival, primul festival din România dedicat filmelor de călătorie, va avea loc între 23 şi 25 mai, la Cinema Union şi Cinema Eforie.

În cele trei zile de eveniment vor fi proiectate filme artistice şi documentare tematice, iar publicul va putea să intre în contact cu profesionişti din domeniile de travel, cinematografie şi blogging, notează Mediafax.

Din SUA vine la festival documentarul lui Kevin Macdonald, „O zi din viaţă/ Life in a Day”. Pe 24 iulie 2010, oamenilor din toată lumea li s-a cerut să-şi ia camerele de filmat şi să încerce să răspundă la trei întrebări: „Ce anume iubeşti?, Ce te înspăimântă? Ce ai în buzunar?”.

Hip TripCele 85.000 de clipuri rezultate – filmate în 140 de ţări şi cu aproape 4.500 ore de material brut – au fost încărcate pe YouTube şi editate pentru a produce un film documentar care surprinde cu sinceritate şi amuzament viaţa noastră cotidiană. Documentarul poate fi urmărit sâmbătă, 24 mai, de la ora 17:00, la Cinema Eforie.

Nominalizat la Cannes în 2012, „7 zile în Havana/ 7 Days in Havana” este un portret al Havanei zilelor noastre, văzut din perspectiva unică a şapte regizori de prestigiu, în şapte scurtmetraje.

Cei şapte regizori ai acestui film omnibus sunt Elia Suleiman (Israel), Benicio Del Toro (Puerto Rico), Gaspar Noé (Argentina), Laurent Cantet (Franţa), Pablo Trapero (Argentina), Julio Medem (Spania), Juan Carlos Tabío (Cuba). Filmul va rula sâmbătă, 24 mai, de la ora 20:00, la Cinema Union.

„Jurnal de calatorie/ The Motorcycle Diaries”, film premiat cu Oscar şi Palme d`Or, este adaptarea unui jurnal ţinut de Ernesto Che Guevara (interpretat de Gabriel Garcia Bernal) pe când avea 23 de ani. Alberto Granado (interpretat de Rodrigo de la Serna) şi Ernesto Guevara sunt doi studenţi tipici care, în căutarea amuzamentului şi a aventurii, decid să traverseze Argentina, Chile, Brazilia şi Peru pentru a-şi da rezidenţiatul într-o colonie de leproşi.

Filmul spune povestea călătoriei care avea să îi deschidă noi perspective asupra vieţii celui ce a devenit Che Guevara, eroul unei epoci, şi rulează duminică, 25 mai, la Cinema Eforie, de la ora 13:00.

În „Buena Vista Social Club”, regizorul german Win Wenders readuce în atenţie „epoca de aur” a muzicii cubaneze, urmărind un grup de muzicieni cubanezi în studioul de înregistrări, apoi în timpul unor concerte susţinute de aceştia în Statele Unite şi în Europa.

Documentarul de referinţă, care a adus faima internaţională multora dintre muzicienii prezentaţi, poate fi urmărit vineri, 23 mai, de la ora 19:00, într-o proiecţie specială la Cinema Union.

Din programul festivalului nu lipseşte nici Woody Allen cu al său „Din dragoste pentru Roma/ To Rome with Love”, o comedie caleidoscopică plasată într-unul din cele mai fermecătoare oraşe din lume.

Duminică, 25 aprilie, ora 20:00, la Cinema Union, publicul va avea astfel întâlnire cu Ellen Page, Penélope Cruz şi Alec Baldwin.

Foto cu HipTrip Travel Film Festival, 7 Days in Havana – Cinemagia

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.