Filme despre eroi punk, legende ale jazz-ului și vedete pop, la DokStation 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-eroi-punk-legende-ale-jazz-ului-si-vedete-pop-la-dokstation-2018/

 A treia ediţie DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din Bucureşti. Filme cu şi despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead şi mulţi alţi artişi de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spaţiul M60, Apollo 111, precum şi în aer liber, în parcarea Plaza România.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – figură emblematică a mișcării punk din Marea Britanie – iar programul este completat de DJ-ul american Afrika Bambaataa, regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop.

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale, discuții, concerte și ateliere pentru copii și tineri.

Selecția de anul acesta cuprinde 17 documentare muzicale, majoritatea în premieră în România: de la portrete inedite ale unor vedete pop ca Whitney Houston și George Michael, la incursiuni în istoria mișcării punk, prin documentarele The Clash: Westway to the World, Here to Be Heard: The Story of the Slits, sau The Public Image Is Rotten.

Artiștii iau cuvântul în filmele Joy Division, The Fall: The Wonderful and Frightening World of Mark E Smith, Radiohead: Meeting People Is Easy și Parallel Planes (proiecție în prezența regizoarei, Nicole Wegner), în timp ce documentarele Blue Note Records: Beyond The Notes, Hansa Studios: By The Wall 1976-90 sau Conny Plank: The Potential of Noise oferă o perspectivă unică în culisele industriei muzicale.

 

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – videograful The Clash și figură emblematicăa mișcării punk din Marea Britanie, cel care a reușit să facă o generație întreagă de punkiști să aprecieze muzica reggae. Don Lettsva participa la sesiuni Q&A după proiecția documentarelor sale Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockersși The Clash: Westway to The World și va susține un DJ set la Control Club, vineri 14 septembrie.

Pe lângă proiecții, programul DokStation 2018 include muzică live și petreceri inedite: DJ-ul și producătorul american Afrika Bambaataa, considerat regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop, vine la Control Club alături de MC Whipper Whip, joi, 13 septembrie; vineri, 14 septembrie, este rândul trupelor din underground-ul local: synthpop cu Omelette la Apollo 111, dar și powerpop cu The Details și indie rock cu Day Day la Control Club; sâmbătă 15 septembrie, VUNK, una din cele mai cunoscute trupe pop-rock românești, va susține un concert live în parcarea Plaza România, înaintea documentarului VUNK: Jur să spun adevărul (r: Silviu Munteanu, 2018).

Și anul acesta, în cadrul Kid Station, compozitorul Ciprian Iacob va susține un atelier pentru copii (10-14 ani) și unul pentru tineri (15-18 ani) – sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11, la Apollo 111. Accesul este liber, pe baza înscrierii la [email protected].

Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil lahttp://dokstation.ro/program/. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation.

Web : www.dokstation.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.