Filme multi-premiate la ediția aniversară TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-multi-premiate-la-editia-aniversara-tiff-2021/

Filme selecţionate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut – Cannes, Veneţia şi San Sebastián – dar şi noutăţi absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediţie.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2021

Între 23 iulie și 1 august 2021, petrecerea aniversară a Festivalului Internațional de Film Transilvania va marca nu doar bucuria de a fi din nou împreună la Cluj-Napoca, ci și șansa unică de a vedea pe marile noastre ecrane producții remarcabile a căror lansare a fost afectată de contextul pandemic.

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, semnat de Harry Macqueen și prezentat în premieră la San Sebastián, este Supernova, cu Colin Firth și Stanley Tucci, o poveste de dragoste tandră în care cei doi protagoniști călătoresc prin locuri dragi lor pentru a-și revedea prietenii, întrucât unul dintre ei se luptă cu pierderea memoriei. Despre amintirile care ne leagă vorbește cu nostalgie și Gli anni più belli, de Gabriele Muccino, o istorie a Italiei văzută prin prisma unei prietenii care se întinde pe patru decenii.

Moda, muzica și atmosfera anilor ’80 sunt fundalul aventurii amoroase dintre doi adolescenți pe care o singură vară îi va schimba pentru totdeauna. Cu 12 nominalizări la Premiile César, Été 85 nu e doar un tribut adus celor dintâi fiori ai dragostei, ci și revenirea regizorului François Ozon la stilul îndrăzneț, bizar și fermecător care l-a consacrat. Filmul a fost selecționat la Cannes 2020, unde ar fi trebuit să aibă premiera și Enfant Terrible (r. Oskar Roehler), un frenetic rollercoaster biografic dedicat „copilului teribil” al cinematografiei germane, Rainer Werner Fassbinder, fabulos interpretat de Oliver Masucci.

Tilda Swinton este electrizantă în rolul unei actrițe abandonate în The Human Voice, proiectat anul trecut la Veneția. Primul film în engleză al lui Pedro Almodovar este un monolog labirintic inspirat de piesa lui Jean Cocteau. În drama distopică New Order, a mexicanului Michel Franco, premiată cu Leul de Argint la Veneția, protestele violente răstoarnă întregul sistem, destabilizând, în vâltoarea lor, viețile tuturor.

Aflat pe lista scurtă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și prezentat la Veneția, La nuit des rois (r. Philippe Lacôte) este o fabulă fascinantă despre puterea imaginației. Un tânăr trimis în mijlocul pădurii ivoriene, în faimoasa închisoare La Maca, condusă chiar de deținuți, are de îndeplinit un ritual cu final neprevăzut: să spună o poveste care să țină o noapte întreagă. Tot de la Veneția, unde a câștigat trofeul Queer Lion, vine și The World to Come (r. Mona Fastvold), o poveste de iubire răvășitoare din America secolului al XIX-lea, filmată în România, în care Vanessa Kirby (nominalizată la Oscar pentru Pieces of a Woman) descoperă dragostea în brațele altei femei.

Au trecut 18 ani de la atacul terorist asupra Teatrului Dubrovka din Moscova, dar timpul n-a reușit să vindece rănile celor afectați. Conference (r. Ivan I. Tverdovski), prezentat la Veneția, recurge la o reconstituire inedită pentru a spune povestea unei supraviețuitoare căreia tragedia i-a răpit totul. Tot din Rusia vine și Dear Comrades, în regia Andrei Koncealovski, distins cu Premiul Special al Juriului la Veneția și nominalizat la BAFTA. O dramă istorică inspirată din fapte reale, filmul vorbește despre confruntarea dintre „puritatea” idealurilor comuniste și realitatea sovietică, prin intermediul represiunii sângeroase a unei greve din 1962.

O poveste adevărată l-a inspirat și pe regizorul Uberto Pasolini (dublu laureat cu Premiul Publicului la TIFF) în Nowhere Special, drama unui tată care-și petrece ultimele luni din viață încercând să-i găsească o nouă familie fiului său de numai patru ani. O istorie reală stă și la baza celei mai bune comedii a anului la Premiile Academiei Europene de Film 2020, Un triomphe (r. Emmanuel Courcol), în care un regizor reușește să construiască o legătură incredibilă cu deținuții pe care îi pregătește pentru debutul în lumea teatrului. Vor reuși ei să dea lovitura la marea premieră de la Paris?

***

Filmele Enfant Terrible, New Order, La nuit des rois și Été 85 sunt distribuite în România de Transilvania Film, Supernova este adus de Freealize, iar Un triomphe de către Bad Unicorn. Independența Film este distribuitorul filmelor The Human Voice, Gli anni più belli și Nowhere Special.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Resurse:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube 

Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.