Filme românești, reclame și animații de arhivă, la “Divanul” din Portul Cetate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-reclame-si-animatii-de-arhiva-la-divanul-din-portul-cetate/

Dintre filmele româneşti de arhivă care vor fi prezentate la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară face parte şi Haplea (1927), unul dintre primele filme româneşti de animaţie

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

Printre cele 19 filme românești selectate la „Divan” se regăseşte şi O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. Pelicula semnată de Lucian Pintilie va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.


Alte filme care vor putea fi urmărite la la “Divanul” din Portul Cetate sunt:

miercuri, 27 august

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13’)

povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă,

Tatăl nostru (Sergiu Lupșe, 2014, 8’)

povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine,

Țipătul (Sebastian Cosor, 2012)

o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch.

vineri, 29 august

Kazimirși Retur

cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei,

Joi, 28 august

de la ora 11.00 va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii: De-aș fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului “Povestea lui Harap-Alb”.

vineri, 29 august

Usturoi

primul film independent realizat cu voluntari, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film).

Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi susținut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge și clădește, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă (1977) și Arhimede(1970).

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova, care va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august.

Foto cu Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).