Filme românești și invitați de marcă la ANONIMUL IIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-si-invitati-de-marca-la-anonimul-iiff/

Miercuri, 12 august, a început la Sfântu Gheorghe cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Indendepent ANONIMUL IIFF. Dacă în mod obişnuit la proiecţii participau aproximativ 3500 de persoane, anul acesta evenimentul se desfăşoară în condiţii speciale, impuse de pandemie, numărul maxim de spectatori fiind de 400 de persoane la fiecare proiecţie, multe dintre acestea sold-out.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

„Aş vrea să sper că, decât să vorbim atât de mult despre distanţare, care sigur că există, poate ne gândim zilele astea cât de mult ne poate apropia faptul că suntem aici şi că în spatele nostru avem un ecran pe care putem să vedem film”, a declarat Miruna Berescu, directorul festivalului ANONIMUL la Gala de deschidere.

În programul festivalului se regăsesc 26 de filme: competițiile de scurtmetraj românesc (9 titluri) și internațional (10 titluri), plus șapte producții de lungmetraj de ficțiune și documentar, dintre care cinci sunt producții autohtone: 5 MINUTE (r. Dan Chișu), ACASĂ (r. Radu Ciorniciuc), COLECTIV (r. Alexander Nanau), IVANA CEA GROAZNICĂ (r. Ivana Mladenović) și MALMKROG (r. Cristi Puiu)

„Este un an special. Nu am ştiut până relativ recent dacă festivalul va avea loc sau în ce fel va avea loc. Dar chiar şi aşa, am avut peste 50 de filme înscrise în competiţia de scurtmetraj românesc şi spre 1.000 de filme la cea de scurtmetraj internaţional”, a spus Ionuţ Mareş, selecționer al competițiilor de scurtmetraj.

Câştigatorii celor două secţiuni de scurtmetraj vor fi desemnaţi prin votul publicului, care va fi exercitat online, pe vot-anonimul.ro.

Printre invitații speciali ai festivalului se regăsește și jurnalista de investigație Mirela Neag, prezentă la proiecția documentarului COLECTIV, care a avut loc joi, 13 august: „Scopul declarat al regizorului Alexander Nanau a fost ca fiecare dintre noi să vadă cât de mult ne influențează viața adevărul sau neadevărul spus de către cei care ne coordonează sau ne administrează. Veți vedea în film personaje care ne-au condus în urmă cu 4 ani, care apar și astăzi ca “purtători de cuvânt” ai instituțiilor și iau decizii care ne privesc. După aproape cinci ani de la tragedia din Colectiv nu s-a schimbat absolut nimic în sistemul medical românesc.”

Regizorul Dan Chișu și actrița Diana Cavallioti sunt așteptați în această seară, alături de producătoarea Anamaria Antoci, la proiecția filmului 5 MINUTE, inspirat de un scandal dintr-un cinematograf, când spectatorii au protestat împotriva comunității LGBT.

MALMKROG, noul film al regizorului Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov, va închide cea de-a 17-a ediție a festivalului, precedat de concertul Muse Quartet și de proiecția filmelor  de scurmetraj câștigătoare.

Website | Facebook | Instagram

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.