Filme și artă culinară, la NexT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-si-arta-culinara-la-next-2017/

Anul acesta NexT on the Menu şi Focus Grecia îmbină dragostea pentru cinema cu cea pentru arta culinară.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2017

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) vine în întâmpinarea celor care iubesc filmele și arta culinară prin intermediul a două secțiuni pline de culoare: Focus Grecia și NexT on the Menu. Pe lângă cele douăsprezece filme cuprinse în cadrul celor două programe, evenimentele propun spectatorilor o serie de degustări gourmet.

Început în urmă cu câțiva ani, programul NexT dedicat cinematografiilor naționale a adus în atenția spectatorilor o serie de scurtmetraje dintr-o anumită țară/regiune europeană. După Ţările Baltice şi Ţările Nordice, Grecia devine centrul unui program special care cuprinde șase scurtmetraje recente semnate de regizori eleni. Pentru a desăvârși experiența, proiecția scurtmetrajelor cuprinse în secțiunea Focus Grecia va fi urmată de un bufet grecesc de-a lungul căruia participanții vor degusta preparate tradiționale. Din programul Focus Grecia fac parte filmele:

Prosefhi: Greek School Prayer (regia:Thanasis Neofotistos, 2014) pune în ring două tipologii ale adolescentului de pretutindeni, bully-ul şi băiatul bun, ca pretext al unei discuții mai ample despre o serie de probleme din spectrul coming of age, cum ar fi căutarea identităţii.

Analizând relația dintre fiica devotată și tatăl imobilizat într-un scaun cu rotile, Sandy beach (semnat de Thanos Papastergiou, 2016) este un scurtmetraj despre dragoste şi datorie, despre rutină şi penitenţă autoimpusă, despre moarte şi libertate.

Spre deosebire de celelalte filme cuprinse în selecție, Archipelagos, naked granites (regizat de Daphné Hérétakis, 2014) este un film-eseu cu o miză formală și politică îndrăzneață, suprapunând un voice-over care recită fragmente dintr-un jurnal, secvențe din viaţa de zi cu zi a atenienilor şi momente de revoltă stradală.

O noutate printre secțiunile speciale ale festivalului o constituie NexT on the Menu, un program care își propune să îmbine pasiunea pentru cinema și cea pentru arta culinară. Inspirate de plăcerea de a găti, cele sașe scurtmetraje urmăresc felul în care se întrepătrund aromele, gusturile, cultura culinară în general cu viețile noastre. Programul NexT on the Menu este prezentat anul acesta de French Revolution, care oferă tuturor spectatorilor un voucher cu care, ulterior, pot ridica din magazinele French Revolution un ecler la alegere.

Printre scurtmetrajele selectate se numără și Éclair, semnat de Marko Gjokovik, un film a cărui acțiune se desfăsoară în anii 1980 și care surprinde plăcerea vinovată a unui copil de a gusta din preparatele pregătite de tatăl său în așteptarea venirii mareșalului Tito la reședința acestuia de vacanță.

The Macaron Man al lui Ben Garfield este un mockumentary plin de umor despre un tânăr patiser care încearcă să crească vizibilitatea afacerii proaspăt deschise printr-un filmuleț de promovare despre propria cofetărie.

Sweet dumplings (regia: Lai Kin Chang) dramatizează tocmai această putere a artei culinare de a lega anumite gusturi de memoria unor persoane dragi. Fără niciun fel de dialog, camera urmărește modul tacticos și plin de tandrețe al unor tineri părinți care prepară felul de mâncare preferat al fiicei lor care a murit în urmă cu trei ani.

Secțiunea Focus Grecia va putea fi văzută sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 15:00, la Cinema Elvira Popescu, fiind urmată de bufetul grecesc, iar programul NexT on the Menu va putea fi urmărit vineri, 23 iunie, începând cu ora 18:00, tot la Cinema Elvira Popescu.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.ro

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.
Bilete Focus Grecia: https://goo.gl/nCXaWc

Bilete NexT on the Menu: https://goo.gl/kM4s52

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.