Filmele „Mai puternice decât traumele”, „Între revoluții” și „Foamete” au câștigat premiile competiției de film documentar a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-mai-puternice-decat-traumele-intre-revolutii-si-foamete-au-castigat-premiile-competitiei-de-film-documentar-a-festivalului-de-film-si-is/

A 15-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov s-a încheiat duminică 27 august cu proiecţia filmului documentar „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, care a avut loc în prezenţa regizoarei Carla Maria Teaha.

Un articol de Petre Ivan|30 august 2023

De-a lungul celor 15 zile de festival, au fost peste 60 de proiecţii de film, 16 dezbateri cu peste 60 de invitați speciali, 10 evenimente speciale, 15 concerte, 5 reprezentații de teatru, peste 60 de artiști implicati, 50 de studenți şi liceeni, expoziţii ș.a. Toate acestea au fost găzduite la Râșnov (Cetate, Cinema Amza Pellea, Școala Peter Thal, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz, Piața Unirii), Brașov (Bastionul Țesătorilor), Codlea (Promenadă, Casa de Cultură), Feldioara (Cetate) și Bran (Castel). A fost un eveniment pentru Ţara Bârsei.

Premiul juriului de profesioniști al competiției de film documentar FFIR 2023 și cel al juriului de liceeni a fost câștigat, ex aequo, de filmele „Mai puternice decât traumele  / Bigger than trauma” în regia cineastei croate Vedrana Pribacic și de „Între revoluții  / Between revolutions”, în regia lui Vlad Petri. Premiul publicului a revenit filmul rus „Foamete / Famine”, regizat de Tatyana Sorokina.

Tema #FFIR15 a fost Radicalizare. Trăim într-o societate care pare tot mai puțin deschisă către dialog echilibrat, în care fiecare își apără și impune adevărul propriu iar nuanțele dispar. Există doar alb sau negru, buni sau răi, cei care gândesc ca noi și ceilalți, iar „dreptatea” este impusă de cel mai puternic. Ce putem face?

Din discuțiile purtate în cadrul secțiunii de prelegeri și dezbateri, precum și cu ocazia sesiunilor de Q&A ce au urmat proiecțiilor de film, a reieșit că principala soluție împotriva închiderii în tabere și anatemizării membrilor celorlalte bule este educația. Atât anii de școală, cât și procesul de educație continuă care ar trebui să însoțească existența fiecărui adult sunt cele mai eficiente tratamente împotriva comportamentului tribal.

În epoca conectării instantanee cu oameni și evenimente din întreaga lume, lupta anti-radicalizare a omului cu sine însuși ar trebui, de asemenea, să includă evitarea reacției rapide la subiecte fierbinți, precum și informarea din surse multiple și credibile înainte de formularea și exprimarea unei opinii. Discuțiile de la FFIR 2023 au convers, adesea, către nevoia de reglementare a mediului online (prin, de pildă, eliminarea conturilor false de pe rețelele sociale și inhibarea posibilității de a posta comentarii anonimizate sau sub pseudonim). În același timp, invitații și publicul festivalului râșnovean au evocat constant necesitatea aplicării legislației de către autorități și construirea unui spațiu public în care fiecare cetățean să respecte un set minimal de reguli de bună-conviețuire.

Numeroși vorbitori au furnizat argumente împotriva tendinței de a aștepta apariția unor lideri mesianici, atât în domeniul politic, cât și în rest, pronunțându-se pentru o societate în care schimbarea în bine să vină mai degrabă de jos în sus, prin presiune publică exercitată civilizat și legal, prin exemple de bune-practici, prin asumarea de responsabilități la nivel comunitar, local, regional.

Având un cert rol nefast în proliferarea mesajelor iliberale, a celor de tip fake news și a teoriilor conspirației, tehnologiile și instrumentele digitale au fost, în același, timp, creditate de numeroși vorbitori ca având capacitatea de a doborî granițe, de a învinge demonii dezbinării, de a unifica lumi.

Înregistrările tuturor dezbaterilor pot fi urmărite pe canalul oficial.

Fotografii și alte fragmente video sunt de găsit pe facebook instagram și pe pagina oficială de instagram Școala de Vară.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.