Filmul „Poziția copilului”, în presa internațională: „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-pozitia-copilului-in-presa-internationala-in-sfarsit-un-favorit-la-ursul-de-aur/

„Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, 11 februarie, în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, presa internaţională incluzându-l printre favoriţii ediţiei. „În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur”, titrează cotidianul german „Die Welt”, lăudând forţa scenariului, viziunea regizorală şi performanţa […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, 11 februarie, în competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, presa internațională incluzându-l printre favoriții ediției. „În sfârșit! Un favorit la Ursul de Aur”, titrează cotidianul german „Die Welt”, lăudând forța scenariului, viziunea regizorală și performanța Luminiței Gheorghiu în rolul unei mame care încearcă să recâștige controlul asupra vieții fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei țări și profilul psihologic al unei obsesii”, notează publicația.

 

The Hollywood Reporter” remarcă, la rândul său, excelenta interpretare a actriței Luminița Gheorghiu, care „strălucește în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil”. „După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», și în așteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiția Berlinalei aduce un alt tribut unei actrițe puternice, Luminița Gheorghiu”. Publicația americană apreciază și scenariul scris de Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache și a Ilincăi Goia, precum și felul „blând și sigur al lui Netzer de a dirija performanța remarcabilă a lui Gheorghiu”.

 

Criticul Jay Weissberg, de la „Variety”, consideră că „Poziția copilului” este unul dintre cele mai puternice scenarii care poartă semnătura Răzvan Rădulescu din ultima vreme și descrie filmul ca pe o „disecție a monstruoasei iubiri materne” și „o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogățiți ai României (tipologia nu se limitează la o singură țară), o clasă obișnuită să mascheze adevăruri și să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte”.

 

Impresionați de film au fost și criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer „permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă și de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliției, care înregistrează toate dovezile și momentele acestui tragic eveniment. Reușind să transmită angoasele interioare și starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar și ale actorilor din rolurile secundare, Poziția copilului este un film în care mocnește conflictul domestic și care te sufocă aproape cu senzația lui puternică de urgență”, notează site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminiței Gheorghiu.

 

Poziția copilului” concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecția oficială de la Berlinale Palast au luat parte actorii Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, co-scenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul și sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnovețchi și producătoarea Ada Solomon.

 

În această perioadă, de la demararea campaniei „Susține România la Berlinală!”,  personalități din media și din sportul românesc – Leonard Doroftei, Cristian Țopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu și Ana-Maria Brânză – precum și sute de susținători au trimis mesaje echipei filmului. Cei care vor să-i scrie echipei sau să-și exprime opinia despre film, după lansarea din 8 martie, o pot face în continuare pe site-ul pozitiacopilului.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/PozitiaCopilului.

 

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

 

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 

Trailer-ul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZtoCo9pJ2yU.

 

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

 

Participarea delegației filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Institutul Cultural Român (ICR) din București. Unele ținute de pe covorul roșu vor fi asigurate de Trends by Adina Buzatu.

 

 

Sursa: Paradafilm

25
/08
/17

Un necaz nu vine niciodată singur. La mine au obiceiul să se așeze la coadă, asta e pretenția mea, să fie ordonate și să-și aștepte rândul, ar fi păcat să vină necazul peste mine și eu din cauza îmbulzelii să nu-l observ.

24
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Marele cineast chilian Pablo Larrain oferă în „Neruda” un portret extravagant, într-un stil inventiv, al uriaşului scriitor şi controversatului om politic comunist Pablo Neruda, pornind de la un moment decisiv al vieţii acestuia – prigonirea sa în 1948-1949.

24
/08
/17

Driblând pe cât îmi permite talentul balonul de săpun al misoginismului, la ceas de dimineaţă răcoroasă am ajuns la concluzia că între bărbați și femei este o diferență uriașă, primii fiind adevărați campioni în materie de bun gust, cel puțin la nivel de teorie, atunci când vor să-și aleagă partenera pentru o viață, o noapte, o oră, două minute…

24
/08
/17

„O seară cu Marcel Iureș”este un eveniment live – prezentat în Premieră la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City în București, în data de 16 septembrie 2017, ora 18.00 - care oferă publicului român ocazia de a-l cunoaște mai bine pe marele nostru actor.

23
/08
/17

Coadă la supermarket, o domnă îşi închipuie că dacă se urcă în spinarea mea va plăti mai repede. În mână are o pungă de ficăţei de pasăre, din ei se scurge un lichid dubios și rece direct pe piciorul meu, mă feresc, o privesc, se face că nu mă vede.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.