Filmul „The Price of Paradise” va deschide ediția online Pelicam 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-the-price-of-paradise-va-deschide-editia-online-pelicam-2020/

„The Price of Paradise” este filmul care va deschide cea de-a IX-a ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată online între 10 şi 19 iulie. Filmul va fi proiectat online vineri, 10 iulie, de la ora 21:00.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2020

Toate filmele din program vor fi difuzate gratuit pe online.pelicam.ro și vor putea fi accesate de oriunde din România, la ora anunțată în program.

Cum protejăm biodiversitatea unor locuri al căror echilibru a fost perturbat? Alături de „The Price of Paradise” (foto sus), alte patru documentare de mediu din ultimul an concurează pentru marele premiu al festivalului: Trofeul Pelicam, în cadrul Competiției Internaționale.

De la cuceritoarea Martinica din Marea Caraibelor, unde populația indigenă și-a păstrat medicina tradițională pe bază de plante și ierburi, în ciuda eforturilor colonialiștilor francezi de a o eradica („You Think the Earth is a Dead Thing”) la insula Mallorca, greu încercată de ani de turism intensiv („Overbooking”), reprezentativă pentru atât de multe alte locuri idilice de pe planetă transformate radical de om, filmele din competiție ne arată fragilitatea ecosistemelor de care depindem.

Overbooking

Tot în cadrul Competiției Internaționale va fi prezentat documentarul sud-african „Jozi Gold”, o incursiune în lumea minelor din Johannesburg, acolo unde extragerea unei treimi din aurul mondial a lăsat în urmă un dezastru ecologic. La intersecția dintre lăcomie și bogăție se află pagube ecologice greu de imaginat și o industrie care trebuie trasă la răspundere.

Cum e să fii printre ultimii din specia ta? În 2018, Sudan, ultimul mascul de rinocer alb a murit, după 42 de ani trăiți pe planetă și ultimii din viața speciei sale. „The Last Male on Earth” este povestea lui – un film care ne poartă în Kenya, pe urmele ultimilor ani din viața lui, cu o promisiune incertă din partea oamenilor de știință care încearcă reanimarea speciei. Inclus în Competiția Internațională Pelicam.

Juriul Competiției Internaționale Pelicam

Juriul care va decide câștigătorul Competiției Internaționale îi are în componență pe Mercedes Álvarez, regizoare de film documentar multipremiată din Spania (Tiger Award la Festivalul de Film de la Rotterdam, Grand Prix la Festivalul Cinéma du Réel), Gianina Cărbunariu, regizoare de teatru, dramaturg contemporan și directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și Monika Willi, realizatoare și editor de origine austriacă.

Detalii online pe: www.pelicam.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este un proiect organizat de Asociația Les Herbes Folles, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre.

Sponsor: Orange

Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut Bucuresti, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh

Parteneri media: HotNews, Libertatea, Agerpres, IQads, Cinemagia, Glamour România, Ziarul Metropolis, FuturEast

Parteneri: Saga Film, Allio Group, Pink Stripe, Cărturești, Seneca EcoLogos, Editura Seneca, Londohome, Londophone, Greenpeace Romania, Green Film Network, Asociația Kunstadt, Ecozine Film Festival

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.