FITS 2015: „Courtney Love”, „Eternul Shakespeare” și „Iliada” – Polonia și Grecia la superlativ
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2015-courtney-love-eternul-shakespeare-si-iliada-polonia-si-grecia-la-superlativ/

Au mai rămas 3 zile până la începerea celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 12 – 21 iunie. Polonia şi Grecia sunt reprezentate în acest an de cele mai importante producţii şi de cei mai mari actori naţionali.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2015

Teatr Polski din Wroclaw vine la Sibiu cu spectacolul care a fost declarat „Cel mai bun spectacol din Polonia” în anul 2013: „Courtney love”, realizat după un scenariu al cunoscutului dramaturg Pawel Demirski. Reprezentația va avea loc vineri, 19 iunie, ora 17:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport (112 bilete mai sunt disponibile).

Spectacolul combină imaginea carierei spectaculoase a trupei Nirvana cu realitatea industriei spectacolului din Polonia în anii ’90, când succesul – perceput ca unica opţiune demnă în viaţă – a fost întipărit în mentalitatea socială. Este o poveste muzicală bazată pe intrigi, limitări şi modalităţi triviale de construire a unei posibile cariere. Courtney Love – cea care a acompaniat cu loialitate marele succes al trupei Nirvana, fiind acuzată în acelaşi timp că a determinat prăbuşirea acestui grup – devine un simbol care accentuează în mod evident efectele negative ale unei realităţi capitaliste.

Regia îndrăzneaţă a Monikăi Strzepka, dramaturgia intransigentă a lui Pawel Demirski şi cântecele nemuritoare ale trupelor Nirvana şi Hole, cântate live de actorii Teatrului Polski, fac ca acest spectacol să fie unul de neuitat.

Pawel Demirski a primit premiul revistei „Politica” (2010) „pentru dezvoltarea consecventă a proiectului teatrului critic. Pentru curajul de a vorbi mai mult și mai dur decât am vrea să auzim”. El este prezent la Sibiu și cu un spectacol-lectură, „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”, în 18 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas.

Cel mai mare actor al Poloniei, Andrzej Seweryn, își va demonstra măiestria într-un one man show pe texte de Shakespeare, în producția realizată de Arnold Szyfman Polish Theatre din Varșovia și prezentată marți, 16 iunie, ora 18:00, la sala Thalia (240 de bilete mai sunt disponibile). Andrzej Seweryn este unul dintre cei (doar) trei actori angajați ai Comediei Franceze care nu sunt de naționalitate franceză. În prezent este director la Polski Theatre din Varșovia.

În „Eternul Shakespeare”, Andrzej Seweryn povesteşte despre lumea lui Shakespeare şi despre lume în general, creând un dialog interactiv cu publicul, într-o dezbatere nemaiîntâlnită până acum despre teatrul contemporan şi în acelaşi timp, o manifestare a credinţei în puterea artei dramatice. Spectacolul abordează teme consacrate ale dramaturgiei shakesperiene: obsesia pentru putere, nebunia simţurilor, atemporalitatea iubirii şi tristeţea singurătăţii, gelozie şi trădare, omniprezenţa dorinţei şi durerea provocată de eşec, incertitudinile asupra sensului vieţii şi puterea speranţei – ce transformă drama shakespeariană într-un context pentru propriile noastre îndoieli şi tragedii moderne. Această producţie este recomandată celor care cunosc operele lui Shakespeare, cât şi celor care abia încep să îi desluşească arta.

Iliada-Elina YiounanliDin Grecia vine o producție impresionantă: „Iliada” de Homer, în regia lui Stathis Livathinos, care a devenit de curând directorul artistic al celui mai important teatru din Grecia, Greek National Theatre. Spectacolul a fost programat în ultima zi a festivalului, pe 21 iunie, ora 20:00, la BRD Scena 9 (148 de bilete mai sunt disponibile).

„Iliada”, pe care Aristotel a numit-o prima tragedie din istorie, ne duce la o gigantică orchestră deschisă. Este un teatru al războiului. Fiind o lucrare clasică, fundamentală, a glorificatei culturi din Grecia Antică, „Iliada” este supusă acum unei viziuni artistice moderne. Atmosfera de pe scenă este dinamică şi schimbătoare, în timp ce 15 actori trec cu uşurinţă de la teatru la rapsodii contemporane. Doi muzicieni cu un set de percuţie complex şi diverse dispozitive electronice îmbogăţesc experienţa. „Mai rar întâlneşti o asemenea producţie plină de energie, extrem de concentrată, intensă şi totuşi executată cu atâta precizie. Pur şi simplu genial! O poveste spusă cu umor şi imaginată ingenios, despre oboseală, onoare, autoritate, temeritate şi absurdităţi de război.” (Recenzie scrisă de Karin Veraart pentru Volkskrant, Amsterdam, în octombrie 2013).

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va reuni timp de 10 zile participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 427 de evenimente în 67 de spaţii de joc, pentru un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi.

INFO

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul FITS se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spectacole-lectură şi film).
Programul Agenției de bilete pentru perioada următoare:
9 -11 iunie – între orele 11:00 şi 18:00
12- 21 iunie – între orele 10:00 şi 15:00

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.