FITSonline continuă
https://www.ziarulmetropolis.ro/fitsonline-continua/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat, dar va continua online până la sfârşitul anului, în toate zilele de sâmbătă urmând ca spectacolele şi celelalte evenimente să fie redifuzate.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2020

„Frați și surori”, regia Lev Dodin, „Körper”, coregrafia Sasha Waltz, „Beție”, regia Radu Afrim, „Hors-Champ”, coregrafia Michèle Noiret, sunt doar câteva dintre spectacolele din cadrul ediției speciale online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, difuzate gratuit sâmbătă, 11 iulie 2020, pe site-ul festivalului.

Alături de spectacolele de teatru și dans, în programul de sâmbătă, 11 iulie 2020, vor fi incluse și conferințele din cadrul Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural – eveniment organizat în parteneriat de FITS și ULBS, dar și conferința specială Cătălin Ștefănescu în dialog cu Angela Gheorghiu. Seria redifuzărilor spectacolelor și evenimentelor din programul ediției speciale online a FITS continuă exclusiv pe site-ul festivalului până în luna decembrie.

„Dragă Constantin,

Felicitări pentru crearea unui festival digital extraordinar. Temele au fost atât de interesante și  ai avut unele dintre cele mai bune companii și artiști participanți din domeniu. Mi-a plăcut atât de mult să particip și aștept cu nerăbdare să vin la Sibiu în curând. Dumneavoastră și echipa dumneavoastră ați făcut o treabă minunată. Vă doresc succes cu noul teatru – aveți oameni foarte talentați care lucrează la dezvoltarea acestuia. Sunt sigură că va fi fantastic. Mulțumesc tare mult pentru invitație. Toate cele bune” Alicia Adams, VP International Programming, John Kennedy Center for the Performing Arts

„Dragă Prof. Chiriac,

Este onoarea și plăcerea mea să mă alătur conferinței doctorale și să ascult prezentări inspiratoare. Sper că Universitatea noastră va continua să colaboreze cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, o colaborare care a oferit numeroase oportunități personalului nostru și studenților noștri de a învăța din Festivalul dumneavoastră. Echipa dumneavoastră a reușit un lucru minunat! Mulțumirile mele cordiale se îndreaptă spre dumneavoastră și prof. Octavian Saiu, pentru a-mi fi oferit oportunitatea atât de prețioasă de a vă întâlni la conferință.

Cele mai bune urări!” Charles Kwong, Școala de Arte și Științe Sociale, The Open University of Hong Kong

„Dragă Constantin,

Doresc să-mi exprim felicitările mele sincere pentru succesul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Aceasta este o altă reușită din viața ta, datorată preocupării asupra destinului teatrului, unul care sfidează toate dificultățile. În numele prietenilor pe care îi cunoști din Hangzhou și Yue Opera Town, doresc să-mi exprim cel mai sincer respect față de dumneavoastră. Aveți mare grijă de dumneavoastră, aștept cu nerăbdare să ne reîntâlnim; o mare îmbrățișare! Cele mai bune urări!” Guo Xiaonan, Președinte al Shengzhou Yue Opera Town Culture and Tourism Co., LTD

PROGRAM REDIFUZĂRI FITS ONLINE – SÂMBĂTĂ, 11 IULIE 2020

10:30

POVEȘTI MAGICE CU MARIAN RÂLEA

DE CE ESTE BLÂNDĂ OIȚA

Un spectacol de: Marian Râlea

ROU/FITS for kids/5min

Spectacol în limba română

Traducere în limba engleză

10:35

TEATRU ȘI IDENTITATE CULTURALĂ: INDIVID ȘI COLECTIVITATE

Conferință, ediția 2020 – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural/2h30min

13:10

CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU ÎN DIALOG CU ANGELA GHEORGHIU

ROU/conferințe speciale/1h

Conferință în limba română

Traducere în limba engleză

14:15

HORS-CHAMP

Coregrafia : Michèle Noiret

Compagnie Michèle Noiret

BEL/dans/1h27min

15:45

BEȚIE

THE DRUNKS

De: Ivan Viripajev

Regia: Radu Afrim

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”

ROU/teatru/3h15min

Spectacol în limba maghiară

Traducere în limbile engleză și română

Nerecomandat celor sub 18 ani

19:00

KÖRPER

Coregrafia: Sasha Waltz

Sasha Waltz & Guests

DEU/dans/59min

Nerecomandat celor sub 18 ani

20:00

FRAȚI ȘI SURORI – Partea II

BROTHERS AND SISTERS – Part two

De: Fyodor Abramov

Regia: Lev Dodin

Maly Drama Theatre – Theatre of Europe

RUS/teatru/2h54min

Spectacol în limba rusă

Traducere în limbile engleză și română

Nerecomandat celor sub 16 ani

23:00

PAZNICUL TEMPLULUI

LE GARDIEN DU TEMPLE

Film realizat de Xbo Films după un spectacol al companiei La Machine

Regia: Dominique Deluze & Sylvain Luini

FRA/stradă/35min

Spectacol în limba franceză

Traducere în limbile engleză și română

23:35

MUZICĂ GOSPEL

CK Gospel Choir, The Sey Sisters, Birmingham Community Gospel Choir, Gospel Touch Choir

GBR-ESP/Muzică/22min

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”