Floarea Soarelui – o premieră Radu Afrim despre nebunia de a crede în unicorni
https://www.ziarulmetropolis.ro/floarea-soarelui-o-premiera-radu-afrim-despre-nebunia-de-a-crede-in-unicorni/

Napraforgó / Floarea Soarelui – noul spectacol în regia lui Radu Afrim, a cărui premieră va avea loc duminică, 14 mai, de la ora 19, pe scena Teatrului Tamási Áron – este o mare nebunie, nebunia de a crede că familia este  locul unde lumina, căldura şi iubirea sunt mereu la ele acasă.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2023

Să crezi în unicorni este o mare nebunie, la fel de mare precum nebunia de a crede că familia este locul unde soarele bate în fiecare zi. Napraforgó este o piesă de Andrea Pass, care în Ungaria a fost pusă în scenă în 2016, iar, în România, spectacolul semnat de Radu Afrim  este o premieră pe ţară.  

Floarea Soarelui este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Janka are 10 ani. E un copil fericit, plin de viață. Chiar dacă mama ei urlă uneori, iar alteori nu o bagă în seamă. Janka are prieteni. Și ei sunt copii fericiți, plini de viață. Chiar dacă părinții lor se ceartă sau divorțează sau nu există deloc. Copiii cântă, dansează, iar Janka desenează lumea din jurul ei exact cum și-o imaginează: plină de oameni ciudaţi și întâmplări neprevăzute. Toți caută lumina soarelui. Dar ce se întâmplă cu omul, dacă soarele nu străluceste zile întregi?

Andrea Pass este dramaturg, regizor, istoric de teatru. S-a născut în 1979 și a crescut în Győr. Între 1999 și 2004, a studiat istoria teatrului la Universitatea din Veszprém. Între 2005-2006,  a fost redactor de știri la Magyar Rádió Nyugat-Dunántúli Régió. Între 2007-2010, a lucrat ca asistent de regie la Compania Béla Pintér. Anul trecut și-a lansat proiectul de teatru pentru tineri numit DanteCasino. 

Colaborarea lui Radu Afrim cu Teatrul Tamási Áron a început în 2013, când a realizat un spectacol după un text din dramaturgia maghiară contemporană: Akárki  / Oricine, de Péter Kárpáti. Au urmat două spectacole la care Radu Afrim a semnat scenariul şi regia: Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru (2018) şi Când coboară luna plină peste second hand (2020). Aşadar, Napraforgó / Floarea Soarelui este a patra producţie a Teatrului Tamási Áron în regia lui Afrim, iar din echipa spectacolului fac parte: Réka Dálnoky (asistent regie), Irina Chirilă (scenografia și costumele), Flavia Giurgiu (coregrafia), Bence Kónya-Ütő (muzica), Timea Tünde Csomós (regia tehnică), Szende Gazda (sufleor). 

Distribuţia (unii dintre actori vor juca roluri multiple, de copii şi adulţi, sau vor juca personaje în scene create în imaginația copiilor): Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Szakács László, Erdei Gábor, Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence, Korodi Janka, Benedek Ágnes, Vass Zsuzsanna, Pignitzky Gellért, Nagy-Kopeczky Kristóf, Csomós Tünde Tímea, Gazda Szende, Kovács Ibolya, Bartalis Szabolcs.

După premieră, următoarele reprezentaţii cu Floarea Soarelui sunt în 16, 17 şi 25 mai. Biletele pot fi procurate de la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe şi de pe site-ul biletmaster.ro.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.