Florentina Ciuverca a obţinut noua bursă Alex. Leo Şerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/florentina-ciuverca-a-obtinut-noua-bursa-alex-leo-serban/

Jurnalista Florentina Ciuverca este beneficiara celei de-a doua ediţii a bursei Alex. Leo Șerban.

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2013

Jurnalista Florentina Ciuverca este beneficiara celei de-a doua ediţii a bursei Alex. Leo Şerban.

Inițiată în 2012 de Festivalul Internațional de Film Transilvania și Romanian Film Initiative în memoria unei personalități marcante a cinemaului românesc, bursa este acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat şi remarcat în zona de jurnalism şi / sau critică de film.

Florentina Ciuverca va beneficia pentru 2 săptămâni de contextul profesional şi creativ al festivalului Making Waves din New York în decembrie 2013 şi de un sejur profesional în 2014 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă.

Pe lângă participarea la aceste două festivaluri, bursa oferă acces la resurse de specialitate și întâlniri profesionale cu reprezentanţi din industrie.

Boardul TIFF și Making Waves a dorit să ofere această oportunitate unui jurnalist care, în 2013, a dovedit, prin curajul și profesionalismul reportajelor de investigaţie în dosarul CNC, o deosebită responsabilitate și etică  profesională. Considerăm, de asemenea,  că Florentina Ciuverca este și un remarcabil jurnalist/reporter în domeniul cinematografiei.

O bursă in memoriam Alex. Leo Șerban pentru Florentina Ciuverca

Bursa Alex. Leo Şerban este o inițiativă menită să conserve și să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștinte în domeniul cinematografiei și de a se integra cât mai bine în sistemul cinematografic internațional.

Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale scriitorul și criticul Alex. Leo Serban.

Florentina Ciuverca obtine bursa Alex Leo Serban

Criticul de film Alex. Leo Șerban (1959-2011)

Absolventă a Universității „Al. I. Cuza”din Iaşi, Florentina Ciuvercă a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, în timpul unei burse Socrate-Erasmus. A debutat în jurnalism scriind pentru revista „Opinia studențească”. Este fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, proiect premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, anul acesta.

Corespondentă la Festivalul de la Cannes, la Veneţia, Roma sau TIFF, a fost jurnalistă pe domeniul Cultură la „Evenimentul zilei”, între 2006 şi 2010, și autoare a numeroase interviuri cu personalități din film și literatură. A fost nominalizată la prima ediție a bursei „Alex. Leo Șerban”.

Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru.

Info: 

Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc în perioada 29 Noiembrie- 3 Decembrie la Film Society of Lincoln Center și în perioada 5-10 Decembrie la Jacob Burns Film Center.

Foto credit: Vlad Plaiasu, Florentina Ciuverca

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

02
/05
/20

Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiți istoria bogată, de nouă secole, a orașului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt și Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

02
/05
/20

Faptul că amânăm ediția a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârșitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai și până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente și de proiecții online, din dorința de a păstra legătura, măcar virtual.

01
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Ce faci când noul film al unui regizor pe care îl admiri te dezamăgește? Ce nu a mers bine? Sunt întrebări pe care mi le-am pus după ce am văzut, în premieră pe platforma MUBI, „Ema” (2019), cel mai recent lungmetraj al chilianului Pablo Larraín, prezentat la Veneția.

29
/04
/20

De Ziua internațională a dansului, miercuri, 29 aprilie, ora 21:00, JTI vă invită la un film cu și despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediția TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

HISTORY readuce în proiecție specială povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Telespectatorii români au întâlnire cu istoria duminică, 3 mai, de la ora 21:00.