Florin Piersic, la 77 de ani: Bucuria mea este că sunt pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-la-77-de-ani-bucuria-mea-este-ca-sunt-pe-scena/

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.   Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, […]

Un articol de Andrada Văsii|28 ianuarie 2013

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.

 

Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde începând cu ora 16:00, susţine două reprezentaţii cu spectacolul „Străini în noapte”.

Câteva sute de persoane au venit să îl vadă pe Florin Piersic de ziua lui, sala de spectacole de la Palatul Copiilor, care găzduieşte spectacolul „Străini în noapte”, dovedindu-se neîncăpătoare.

Tuturor, Florin Piersic le-a mulţumit cu lacrimi în ochi. „Pentru mine şi pentru toţi colegii mei, dumneavoastră sunteţi inima noastră, oglinda noastră. Sunteţi tot ce avem noi mai bun. Să vă dea Dumnezeu atâtea bucurii câte am avut eu în această profesie”, a spus Florin Piersic adresându-se publicului.

La rândul lor, spectatorii i-au urat în cor „La mulţi ani!” lui Florin Piersic.

Totodată, Florin Piersic a precizat că susţine duminică cea de-a 270-a reprezentaţie a spectacolului „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu. „Cea mai mai şansă a noastră ne-a dat-o maestrul Radu Beligan, să-i dea Dumnezeu sănătate că are frageda vârstă de 94 de ani. A adus această piesă de la Paris unde a jucat-o Alain Delon (…) Mi-a dat-o să o citesc şi i-am spus că este extraordinară şi vreau neapărat să joc în aceasă piesă”, a povestit Florin Piersic.

Actorul a mai spus că ziua de duminică este una specială. „Astăzi pentru mine este o zi mai importantă. Nu vreau şi n-am dorit să fiu sărbătorit pentru că la 77 de ani…„, a spus Florin Piersic, cu lacrimi în ochi. „Bucuria mea este cu adevărat că sunt pe scenă. Am venit la Bucureşti să joc spectacolul acesta, care a fost programat pentru ora 19.00. Dar pentru că s-au vândut foarte repede biletele, spectacolul a fost pus şi de la ora 16.00”, a mai spus actorul.

Într-o altă declaraţie acordată duminică, Florin Piersic a spus că nu îi vine să creadă că a împlinit vârsta de 77 de ani. „Să fiu sănătos este singura mea dorinţă”, a spus Florin Piersic, precizând că îşi doreşte să poată juca în continuare.

Pe de altă parte, Florin Piersic Jr., fiul actorului, a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu tatăl său din filmul „Pintea”, alături de care a scris: „it’s father’s day. and that’s my all time fave of his stuff”. (este ziua tatălui. şi acesta este filmul meu preferat din toate proiectele lui, n.r.)

Florin Piersic a ales să îşi sărbătorească ziua de naştere în maniera care i se potriveşste cel mai bine unui artist: pe scenă, alături de publicul său. Aşadar, duminică, Florin Piersic îi aşteaptă pe cei care îl îndrăgesc la reprezentaţia spectacolului „Străini în noapte”, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu.

Datorită interesului sporit al publicului faţă de acest spectacol, duminică, la Palatul Naţional al Copiilor, Florin Piersic susţine două reprezentaţii cu acest spectacol: prima a început începere la ora 16.00, iar a doua se va desfăşura de la ora 19.00.

Piesa de teatrul „Străini în noapte”, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, prezintă în fapt două generaţii ale scenei lirice, două personaje imprevizibile, un recital actoricesc plin de savoare şi haz.

„Străini în noapte” este o comedie romantică, în care se îmbină răsturnările de situaţie, minciuna şi seducţia, dar şi o lecţie despre trecerea timpului. Florin Piersic dă viaţă personajului Pierre, un om care simte că nu a reuşit să realizeze tot ce şi-a propus în viaţă, iar Medeea Marinescu o joacă pe Julietta, o femeie care ştie ce vrea. Când drumurile personajelor se intersectează, fiecare descoperă că are aşteptări diferite de la celălalt, fapt care duce la dezvăluirea unui lanţ de secrete.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Neamul Şoimăreştilor” (1964), „Haiducii lui Şaptecai” (1970), „Zestrea Domniţei Ralu” (1971), „Colierul de turcoaze” (1985), „Fix alert” (2004) şi „Eminescu versus Eminem” (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni şi şoareci” şi „Străini în noapte”.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

 

 

Sursa: Mediafax

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

27
/10
/16

Noiembrie 1938. Kristallnacht. Pogromul anti-evreiesc lansat de naziști lasă în urma lui, pe ruinele sinagogilor, un nou tip de ură. Mor oameni, se nasc obsesii – e începutul Holocaustului, sfârșitul umanității, propagarea răului.