Florin Zamfirescu, 69!
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-zamfirescu-69/

“Pasiunea pentru meseria asta m-a urmărit toată viaţa. M-a terorizat, chiar. De-a lungul vieţii, am avut trei divorţuri. Niciunul dintre ele nu m-a dat peste cap în aşa măsură încât să-mi ratez măcar o parte a carierei… Nu am amestecat niciodată meseria cu viaţa particulară.” – Florin Zamfirescu. Aplaudat în zeci de spectacole şi lăudat pentru cele peste 30 de roluri interpretate pe marele ecran, actorul Florin Zamfirescu împlineşte, astăzi, 69 de ani!

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2018

Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, județul Vâlcea, într-o familie pasionată de literatura și arte: mama sa adora poezia, tatăl era învățător și directorul Casei de Cultură din Călimănești, iar sora sa cocheta cu teatrul.

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune.

În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Au urmat „De ce trag clopotele Mitică” (1981), Moromeții (1988),”Senatorul melcilor”, Orient Expres, Filantropica etc.

După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon. Începând din 1996 predă, ca profesor, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Cotescu m-a luat de pe stradă, în 1974, şi m-a întrebat: «Tu nu te-ai gândit să predai? Nu ţi-e poftă? Hai cu mine…» Şi m-a împins pur şi simplu într-o clasă. Apoi, după o vreme, mi-am dat seama că îmi place şi că pot. – Florin Zamfirescu

A jucat în zeci de piese de teatru, a avut peste o sută de apariții  în piese radiofonice  și a apărut în peste 30 de filme, în multe dintre acestea, cu roluri memorabile: „Filip cel bun”, „Dincolo de pod”, „Actorul și sălbaticii”, „Iarba verde de acasă”, „Moromeții”, „Pădurea de fagi”, „Năpasta”, „Moartea domnului Lăzărescu” etc.

Am fost întotdeauna conştient că, trăind în România, atât cât am jucat, nu am avut o şansă prea mare, dar dacă mă năşteam într-o altă ţară eram un model, luam Premiul „Oscar”. – Florin Zamfirescu

De-a lungul carierei sale de peste 4 decenii a primit numeroase premii, medalii de onoare și diplome de excelență, printre acestea: doua premii de excelență pentru interpretare Ordinul Național PENTRU MERIT în grad de Cavaler și Premiul pentru excelență in Cinematografia Română

Tată de vacanță…

Florin Zamfirescu a fost căsătorit de trei ori, prima dată pe vremea când avea doar 25 de ani.

Florin si Vlad Zamfirescu

„Ne-am căsătorit când mama lui Vlad era însărcinată în luna a cincea, tocmai pentru că urma să aibă un copil. În concepția mea, nu era normal ca un copil să se nască fără tată. Deși nu eram de acord unul cu celalalt în multe privințe, o iubeam. Ma iluzionam juvenil că o voi schimba”, a povestit, într-un interviu recent, actorul care împlinește astăzi 69 de ani.

Din cea de-a doua căsnicie, cu actrița Valeria Sitaru, Florin Zamfirescu are cel de-al doilea copil, pe Ștefana, actriță de filme de televiziune și colegă de catedră cu tatăl său, la Academia de Teatru și Film.

De cea de-a treia soție a sa, actrița Cătălina Mustață, alături de care a conviețuit 21 de ani, Florin Zamfirescu a divorțat în 2012.

„N-am fost un tată bun niciodată. Am norocul unor copii de excepție, sunt mândru de ei și am și motive. Numai că mi-am iubit și îmi iubesc atât de mult meseria, încât întotdeauna, spre suferința lor, am pus-o mereu pe primul loc. Din cauza asta mi-am neglijat cumva copiii. Am fost cumva un tată de vacanță” – Florin Zamfirescu

Foto: Florin Zamfirescu – Simion Buia, facebook

28
/05
/16

Proiectat în premieră mondială în deschiderea oficială a celei de-a 15-a ediţii a TIFF-ului clujean, „6,9 pe scara Richter”, noua comedie cu momente onirice şi muzicale (!) a lui Nae Caranfil, are şanse să rămână drept unul din cele mai excentrice filme din istoria cinematografiei române.

28
/05
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la ediția cu numărul 15, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, cu Piața Unirii Open Air arhiplină la premiera mondială a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, „6,9 pe scara Richter”. Festivalul Internațional de Film Transilvania se va desfășura între 27 mai și 5 iunie și este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

27
/05
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania se deschide astazi, 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la 21.45, în prezența lui Nae Caranfil. Gala de deschidere care va preceda proiecția va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobații la înălțime al renumitei trupei franceze Transe Express.

26
/05
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Roxanne” (2013), debutul lui Valentin Hotea, este un film onest, care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de ceea ce își propune. 

22
/05
/16

Premiul pentru regie a fost câştigat, ex aequo, de Cristian Mungiu, pentru "Bacalaureat", şi de regizorul francez Olivier Assayas, pentru "Personal Shopper", în cadrul actualei ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Iată care au fost cele mai importante premii ale serii...

22
/05
/16

Nu e de mirare succesul pe care „Bacalaureat” pare să îl aibă la publicul român după primele proiecții și în rândul unei bune părți a criticii străine care l-a văzut la Cannes: Cristian Mungiu știe să apese exact butoanele care fac ca filmul să fie discutat și aproape unanim apreciat.

22
/05
/16

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obținut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film și vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaționale.

20
/05
/16

10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediție a programului 10 pentru FILM. Între 2 și 4 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.

20
/05
/16

Lansarea pe platforma gratuită Cinepub a documentarului „Cinema românesc”, de Vlad Nedelcu, şi prezenţa istorică a filmelor româneşti la Cannes în acest an sunt un bun prilej pentru o (nouă) discuţie despre atât de hulitul (de marele public) Nou Val, pornind de la câteva clişee (mult prea) larg răspândite.

19
/05
/16

Între 19 și 25 mai în București va avea loc prima ediție a BLACK SEA ARTS FESTIVAL. Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă.