Focus Brazilia, la Pelicula 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/focus-brazilia-la-pelicula-2019/

Ca în fiecare an, Película doreşte să celebreze cinematografia şi cultura Ibero-Americană şi îşi îndreaptă reflectoarele spre una dintre ţări în mod deosebit. Anul acesta ţara în focus este Brazilia.

Un articol de Petre Ivan|27 august 2019

Ambasada Braziliei în România are plăcerea de a se parteneria cu festivalul Película, ajuns la cea de-a 4-a ediție (București, 11-15 septembrie 2019). Focusul de anul acesta va dezvălui titluri remarcabile din cinematografia braziliană, artă, muzică și gastronomie, într-o perfectă compatibilitate cu această sărbătoare a culturii din America Latină. Suntem nerăbdători să vă întâlnim în aceasta Festa de 5 zile!” – Tatiana Bustamante, Consilier Cultural al Ambasadei Braziliei în România.

Unul dintre filmele iconice ale Braziliei, CENTRAL DO BRASIL în regia lui Walter Salles,  va deschide miercuri, 11 septembrie, ediția a patra a festivalului Película! Filmul vorbește despre călătoria plină de emoții a unei foste învățătoare și a unui băiat în vârstă de 9 ani. Filmul are peste 30 de premii și nominalizări în festivaluri internaționale, a fost nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal (Fernanda Montenegro) și Cel mai bun film străin și a primit în 1999 Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.

Ca experiența să fie completă, în deschiderea festivalului Pelicula vă invită la un show de capoeira realizat de  Alemar Capoeira Group, iar pe parcursul celor 5 zile puteți descoperi bunătățile culinare pregătite de Ambasada Braziliei la București, o degustare de sucuri naturale Rio Juice, precum și demonstrațiile de muzică oferite de Gabriela Costa & Alex Man, alături de un concert susținut de Mara Halunga & Caue de Marinis Project.

În plus, publicul va putea participa la atelierul culinar pregătit de Monica, o simpatică româncă braziliancă, ce ne va învăța cum să pregătim minunate gustări braziliene, atât de savuroase și ușor de preparat. Înscrieri se pot face pe eventbook.ro începând din data de 31 august.

Fără Poveștile din America Latină festivalul nu ar fi complet, așa că le-am invitat pe jurnalistele Amalia Enache și Oana Vasiliu să povestească despre călătoriile lor în America Latină cu focus pe Brazilia, într-o atmosferă relaxată – vineri, 13 septembrie, ora 19.00, la Vino Wines & More (Strada Mihai Eminescu nr. 71).

În cadrul festivalului vor fi prezentate 4 filme braziliene, producții remarcabile, care tratează subiecte sociale de actualitate.

BENZINHO/LOVELING – COMPETIȚIE/FOCUS BRAZILIA

Dramă, Brazilia- Uruguay, 2018

Regia: Gustavo Pizzi

Cu: Karine Teles, Otavio Muller

La marginile orașului Rio de Janeiro, Irene are la dispoziție doar câteva zile pentru a-și învinge anxietatea și a-și recâștiga încrederea în sine, înainte de a-l trimite pe băiatul ei cel mare de-acasă.

Selecționat în competiție la Sundance și Rotterdam, Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film din Panama (2019), Premiul pentru Cel mai bun film ibero-american la Festivalul de Film Spaniol de la Malaga (2018).

CALIFORNIA – FOCUS BRAZILIA

Dramă, Romance – Brazilia (2015)

Regia: Marina Person

Cu: Clara Gallo, Caio Horowicz, Caio Blat

São Paulo, 1984. Estela trece prin delicata fază a adolescenței. Sex, dragoste, prietenie – totul pare prea complicat. Refugiul ei personal este unchiul ei, Carlos, și să meargă în California, unde locuiește, este visul ei. Dar totul se năruie când el se întoarce slăbit și bolnav. Estela trebuie să înfrunte o realitate care îi va schimba pentru totdeauna felul de a vedea lumea.

Premii:

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar – Caio Horowicz, Premiul pentru Tineret – Cel mai bun film brazilian, Festivalul Internațional de Film de la Rio de Janeiro (2015).

CENTRAL DO BRASIL/CENTRAL STATION – OPENING FILM/FOCUSBRAZILIA

Dramă – Brazilia (1998)

Regia: Walter Salles

Cu: Fernanda Montenegro, Vinicius De Oliveira, Marilia Pera

Călătoria plină de emoții a unei foste învățătoare, care redactează scrisori pentru cei care nu știu să scrie, și a unui băiat a cărui mamă a murit recent, în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată.

Premii:

Nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal (1999) și Cel mai bun film străin (1999); Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin (1999)

HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO/THE WAY HE LOOKS – FOCUS BRAZILIA

Dramă, Romance – Brazilia (2014)

Regia: Daniel Ribeiro

Cu: Ghilherme Lobo, Fabio Audi, Tess Amorim

Leonardo este un tânăr nevăzător, în căutarea independenței. Viața sa cotidiană, relația cu cea mai bună prietenă, Giovana, și felul în care vede lumea se schimbă complet odată cu sosirea lui Gabriel.

Premii:

Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin (2014)

Toate cele 4 filme selecționate pentru a reprezenta cinematografia braziliană în ediția din acest an sunt producții cu un important traseu internațional, multipremiate și cu ecouri extraordinare în presă.

Întregul program al festivalului este disponbil pe site-ul festivalului www.peliculafiesta.ro, iar biletele sunt disponibile pe eventbook:https://eventbook.ro/program/pelicula.

Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și în alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.

Festivalul se concentrează pe cultura acestei zone și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea, muzica, expozițiile, cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru o experiență unică.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de o parte dintre ambasadele  țărilor din America Latină la București: Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru, cărora li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.

Película promite o experiență inedită și vă așteaptă să luați parte la cât mai multe evenimente !

¡Hasta pronto!

Foto: Pelicula 2019 – facebook

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.