Fotograful Horia Manolache, la a XIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotograful-horia-manolache-la-a-xiii-a-editie-a-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-si-design-de-la-florenta/

În perioada 23-31 octombrie 2021, la Fortezza da Basso din Florenţa, va avea a XIII-a ediţie a Florence Biennale – Bienala Internaţională de Artă Contemporană şi Design de la Florenţa, festival ce reuneşte peste 450 de artişti din circa 65 de ţări şi peste 1000 de opere expuse.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2021

Tema ediției din acest an este Eternal Feminin. Concepts of feminity in contemporary art and design / Eternul feminin. Concepte de feminitate în arta și design-ul contemporan.

Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma susține, la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența, participarea fotografului Horia Manolache, selectat de organizatorii Bienalei pentru a expune două dintre lucrările sale fotografice: Maria II of Portugal și Leopold Duke of Brabant.

Cele două lucrări fotografice fac parte din proiectul Repainting History, despre care Horia Manolache spune: „Am continuat să fotografiez oameni care s-au dezrădăcinat din casele lor din cauza războiului, a sărăciei sau a lipsei de perspective și au ajuns în țări foarte diferite de ale lor, sub identitate de refugiat. Am completat apoi călătoria lor fizică cu o oportunitate de a călători în timp, sub o identitate regală. Portretele clasice ale liderilor politici europeni sunt înlocuite de imagini cu imigranți care îmbracă haine regale și pozează pentru a provoca spectatorul la un exercițiu mental: ar fi ceva în neregulă cu privire la aceste imagini? Încerc să vă exersez mintea, eliberându-i de îngrădirile nefondate ale prejudecăților și confruntându-i cu o realitate alternativă pentru a încuraja spectatorii să interpreteze un adevăr contemporan: noi versus ei”.

Horia Manolache, fotograf și regizor, având un stil original, surprinde frumusețea cotidiană, lăsând loc spectatorilor să interpreteze propria lor poveste. Lucrările sale pot fi văzute în publicații editoriale și galerii de artă. A realizat proiectele fotografice „Viața din sens opus”, „The chairs”, „The prince and the pauper”, „Mâini de copii”, „Ultimele fabrici comuniste”, „Repainting history”. A organizat gala caritabilă „Mână cu mână” la Hilton Garden Inn. Lucrările lui au fost publicate în Rangefinder, Huffington Post, METRO News, CNN Arabic și văzute la Corden Potts Gallery, Rayko Gallery,4×5 Gallery, Espace Beaurepaire, Le Magasin de Jouets Galerie, Photoplace Gallery, De Young Museum San Francisco, France Cultural Center (Thailanda) și altele. Volumul „The Prince and the Pauper”, publicat în 2017, a fost nominalizat în același an la premiul ViennaPhotoBookAward.

Absolvent al Academiei de Arte din San Francisco în 2018, a obținut o serie de distincții onorifice și premii precum: Prix de la Photographie Paris (2014); International Photography Award– IPA: 1st Place / Editorial/Personality(2015); 1st Place Winner at Longford art photography(2015); Forbes 30 under 30(2016); Lorenzo il magnifico award– Florence Biennale (2017); selectat pentru The Eddie Adams Workshop(2018); Unica Social Implication Award(2019) șipentru Felix Schoeller Photo Award 2019.

Mai multe informații despre activitatea fotografului Horia Manolache pot fi găsite accesând site-ulhttps://www.horiamanolache.com/.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.