Fratii Coen vor prezida juriul Festivalului de la Cannes.
https://www.ziarulmetropolis.ro/fratii-coen-vor-prezida-juriul-festivalului-de-la-cannes/

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d’Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2015

Duet inseparabil al cinematografiei, catalogaţi des drept „regizorul cu două capete”, fraţii Joel şi Ethan Coen, realizatori ai unor filme precum „Barton Fink” şi „Fargo”, îi urmează la conducerea juriului festivalului regizoarei neozeelandeze Jane Campion, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai.

„Suntem foarte fericiţi să revenim la Cannes”, au declarat fraţii Coen, care, în prezent, sunt în plin proces de realizare a lungmetrajului „Hail Caesar”, în care joacă George Clooney, Christophe Lambert şi Scarlett Johansson.

Obişnuiţi ai Croazetei, ca regizori, producători, scenarişti şi chiar monteuri, fraţii Coen, Joel, în vârstă de 60 de ani, şi Ethan, în vârstă de 57 de ani, au fost premiaţi de mai multe ori la Cannes.

După un Palme d’Or şi un premiu pentru regie obţinute în 1991 pentru pelicula „Barton Fink”, fraţii Coen au câştigat premiul pentru regie în 1996, pentru „Fargo”, şi, în 2001, pentru „Confesiunea unui anonim/ The Man Who Wasn’t There” (Ethan Coen nu este creditat oficial ca regizor al acestei pelicule, n.r.), înainte de a fi recompensaţi din nou, în 2013, cu marele premiu pentru filmul „Inside Llewyn Davis”.

Având în vedere că 2015 va marca 120 de ani de la inventarea cinematografului Lumière, cel mai mare festival de cinema din lume „va fi bucuros să salute, prin intermediul fraţilor Coen, opera tuturor «fraţilor de cinema» care, de la Louis şi Auguste Lumière, au îmbogăţit istoria sa”, au mai spus organizatorii.

Dacă această dublă preşedinţie este fără precedent de la prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 1946, Cannes a avut deja ocazia să găzduiască fraţi cineaşti care au câştigat trofeul principal al evenimentului, Palme d’Or: Paolo şi Vittorio Taviani, pentru „Padre Fratii Coen Padrone”, în 1977, şi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru „Rosetta”, în 1999, şi „Copilul/ L’Enfant”, în 2005.

Coautori ai filmelor lor, Ethan şi Joel Coen extind spiritul de familie şi asupra echipelor lor de filmare şi asupra actorilor cu care colaborează în mod regulat.

Actorii Steve Buscemi, John Turturro, Jeff Bridges, John Goodman şi George Clooney apar în mod curent pe genericele filmelor regizate de cei doi fraţi

Deveniţi figuri majore ale cinema-ului independent, fraţii Coen îşi exprimă stilul unic prin intermediul unor genuri foarte variate, care merg de la comedii nebune („Dragostea costă /Intolerable Cruelty”, „Marea hoinăreală/ O Brother, Where Art Thou?”, „Marele Lebowski/ The Big Lebowski”) la umor negru („Un tip serios/ A Serious Man”), abordând şi drame dure, aproape polare („Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”) şi genul western („Adevăratul curaj/ True Grit”).

Pe lângă Festivalul de la Cannes, şi Hollywoodul i-a recompensat pe fraţii Coen, mai ales în 2008, când au obţinut premile Oscar pentru cel mai bun film, cei mai buni regizori şi cel mai bun scenariu adaptat pentru pelicula „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat, în ultimii ani, de mai multe figuri ale cinematografiei americane, precum Steven Spielberg, în 2013, Robert de Niro, în 2011, Tim Burton, în 2010, şi Sean Penn, în 2008.

În 2014, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a fost câştigat de pelicula „Somn de iarnă/ Kis uykusu” („Winter Sleep”, în limba engleză, n.r.), regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan.

Foto: Fratii Coen, Festivalul de Film de la Cannes – cinemagia

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.