Fruitvale Station – de la Sundance la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/fruitvale-station-de-la-sundance-la-bucuresti/

Bazat pe un fapt real care a scandalizat opinia publică din Statele Unite în 2009, când un tânăr de culoare a fost ucis de un poliţist alb, Fruitvale Station, lungmetrajul de debut al lui Ryan Coogler a dat lovitura la începutul acestui an.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Bazat pe un fapt real care a scandalizat opinia publică din Statele Unite în 2009, când un tânăr de culoare a fost ucis de un polițist alb, în stația de metrou Fruitvale din San Francisco, Fruitvale Station, lungmetrajul de debut al lui Ryan Coogler a dat lovitura la începutul acestui an.

Când și-a adjudecat cele mai importante două premii la Festivalul de la Sundance: Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului. Ajuns în selecția Un Certain Regard, la Cannes, Fruitvale Station și-a mai adjudecat și Premiul de debut al secțiunii.

O impresionanta dramă, Fruitvale Station îl urmărește pe tânărul de 22 de ani, Oscar Grant (Michael B. Jordan), în cele 24 de ore care au precedat fatala lui încrucișare cu polițiștii, pe 1 ianuarie 2009. Pentru cinefili, este una dintre puținele șanse de a-l vedea pe ecran mare, filmul neavând distribuitor în România.

Și Steven Spielberg a fost selecționat de-a lungul timpului în competiția pe care a prezidat-o anul acesta la Festivalul de la Cannes.

Les Films de Cannes à Bucarest  festivalul care prezintă Fruitvale Station

Les Films de Cannes à Bucarest se întoarce la peliculele de început ale influentului regizor și producător american și prezintă singurul său film premiat la Cannes, The Sugarland Express (1974) o dramă inspirată de un caz real recompensată cu Premiul pentru scenariu, precum și pe unul dintre cele mai populare din cariera sa, SF-ul emoționant care a marcat generații, E.T. Extraterestrul, proiectat în închiderea festivalului de pe Coasta de Azur, în 1982.

Citiţi şi: Only Lovers Left Alive va fi proiectat în premieră la București 

Spectatorii vor putea vedea și filmul cu care a debutat cariera fulminantă a lui Spielberg, Duel (1971), un thriller destinat televiziunii și lansat ulterior la cinema, în care tânărul regizor de 24 de ani orchestrează o cursă intensă pe autostradă.

Și Cannes-ul i-a dedicat o seară specială președintelui juriului competiției, proiectând blockbuster-ul Jaws în aer liber, pe malul mării, în programul Cinema de la Plage.

Fruitvale Station the Sugarland

The Sugarland Express va rula alături de Fruitvale Station

Festivalul începe cu proiecții de scurtmetraje românești care au fost la Cannes: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation) și O umbră de nor, de Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs).

Regizorul Radu Jude se va întâlni cu publicul vineri, de la 15.00, la Cinema Studio, iar Tudor Cristian Jurgiu duminică, de la 12.00, la același cinematograf. După ce a impresionat Cannes-ul cu We Need tot Talk About Kevin (2011), regizoarea britanică Lynne Ramsay – membră a juriului competiției, anul acesta – și-a prezentat în secțiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs scurtmetrajul Swimmer. Filmul de 30 de minute va rula alături de cele două scurte românești.

Alte 15 filme scurte românești au fost proiectate în paralel la Cannes, în Romanian Short Waves, un program necompetitiv prezentat în cadrul Short Film Corner, din Cannes Market, locul unde mii de profesioniști din industria cinematografiei se întâlnesc în fiecare an. Proiectul este coordonat de către Asociaţia Culturală Secvenţe. Cele 15 scurtmetraje, grupate în două calupuri, sunt semnate de regizorii Igor Cobileanski, Dorian Boguță,  Andrei Crețulescu, Victor Dragomir, Mirona Radu, Ilinca Neagu, Goran Mihailov, Peter Kerek, Ioana Mischie, Luiza Pârvu, Eva Pervolovici, Napoleon Helmis, Alina Manolache, Gheorghe Preda, Anton Groves.

Info:

Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje.

Începând de astăzi s-au pus în vânzare bilete la toate filmele din programul festivalului.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.