FUChSIADA – un nou concept de spectacol interactiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/fuchsiada-un-nou-concept-de-spectacol-interactiv/

În luna august, Asociaţia Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie şi Stamate pe uvertura şalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligaţii lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ şi produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2018

Proiectul se va desfășura în 12 episoade de creație și performance, în spații publice, cu acces liber și vor fi filmate în întregime pentru a fi integrate în spectacolul final, unic și irepetabil, creat de artiști și spectatori în egală măsură, cu participarea actorilor: Adriana Titieni, Adelaida Zamfira, Flavia Hojda, Pavel Ulici, Răzvan Krem Alexe, Alexandru Buescu, Alexandru Sinca, Emilian Mârnea.

Vineri 17 august, între orele 16:00 – 18:00 în Gara de Nord este programat primul episod cu lectura unor texte din URMUZ și momente de performance.

Apoi spectatorii sunt invitați să urmeze echipa de producție la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1 unde, sâmbătă 18 august între orele 13:00 – 17:00, se va desfășura un atelier de dramaturgie în care vor avea lor discuții pe baza dramatizării, despre caracterul personajelor propuse în spectacol și se dă startul atelierelor de creație de costume, cu implicarea directă a publicului, sub coordonarea scenografei Sofia Ovejan.

Duminică 19 august între orele 11:00 – 16:00 tot la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc atelierul de sound design „De la cuvânt la muzică” ținut de compozitorul Ovidiu Savu cu invitații săi și cu participarea directă a publicului.

Următoarele episoade de creație și performance sunt programate pentru zilele de 24 – 25 -26 august la Casa Universitarilor, 1 – 2 septembrie în Parcul Kiseleff, 6 – 7 septembrie la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și 25 – 26 – 27 septembrie la Teatrul Dramaturgilor Români.

FUChSIADA este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Foto: FUChSIADA – facebook

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.