Funcţionalism cehoslovac – obiectele din viaţa noastră de zi cu zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/functionalism-cehoslovac-obiectele-din-viata-noastra-de-zi-cu-zi/

Expoziţia „Made in CZ / Found in RO”, organizată de Centrul Ceh în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti, prezintă obiecte de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2017

Centrul Ceh a adunat obiecte produse în Cehoslovacia care formează o colecţie bine conturată, uniformă, dar cu elemente diverse. Obiectele expuse sunt menite nu doar să prezinte o latură istorică a designului de produs, dar şi faţeta estetică a unor produse obişnuite utilizate în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi îşi aminteşte de anumite obiecte de mobilier sau decor, veselă sau electrocasnice pe care le găseam în casa bunicilor. Cu siguranţă cel puţin unul dintre aceste obiecte era de origine cehoslovacă sau inspirat din estetica şi tehnica speficice.

Rădăcinile tradiţiei designului cehoslovac provin din perioada ce a urmat Primului Război Mondial, când proaspăt constituita Republică Cehoslovacă a inaugurat o periodă de creativitate şi înflorire în domeniului arhitecturii şi designului. Influenţele veneau din partea funcţionalismului stilului Bauhaus şi Art Deco, combinând astfel materiale de înaltă calitate cu forme rigide, margini drepte, fără decoraţiuni care să nu fi avut şi o componentă practică.

Cu timpul obiecte de mobilier, lămpi, sticle de soluţii pentru curăţenie, chiar şi fierăstraie sau rulete, au preluat în designul lor un substrat estetic îmbinat cu funcţionalitatea specifică fiecărui obiect. De asemenea, producerea în masă a acestora a condus la extinderea lor în zona Europei de Est, cu atât mai mult în ţările din blocul comunist. De aceea o varietate de obiecte au ajuns şi în România, fiind integrate în cotidian.

Un exemplu este tipul de lampă 11126 proiectat de Eric Kirkham Cole și a fost produs de EKCO Ltd în anii 30. De atunci lampa a parcurs un drum lung, în final fiind autorizată să fie produsă în masă în Cehoslovacia. Acesta a fost un model foarte popular, mai ales datorită brațului și a șeii reglabile.

Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie 2017, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Detalii pe Facebook aici.

Foto: Emil Ghiță, Raluca Dumitru

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.