„Furtuna”, de William Shakespeare, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-de-william-shakespeare-la-tvr-2/

În anul in care se comemorează patru secole de la moartea lui William Shakespeare, TVR îi invită pe iubitorii teatrului la maratonul Shakespeare 400. Al patrulea spectacol prezentat la TVR 2m în cadrul acestui program, este „Furtuna”, o preluare de la Teatrul de Dramă “Toma Caragiu” – Ploieşti. Spectacolul va putea fi văzut luni, 18 aprilie, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2016

Se pare că Shakespeare a fost și actor și că a jucat nu doar în propriile piese ci și în ale altor pe dramaturgi. Unii spun că ar exista dovezi că el a jucat „fantoma” în „Hamlet” și „Adam” în „Cum vă place”.

Shakespeare a trăit o viață bună. Era dramaturg celebru în Londra, iar în orașul său natal Stratford, unde locuiau soția și copiii, era un prosper om de afaceri, cunoscut și respectat.

Spiritul boem îl însoțea, însă, pe omul de afaceri. Shakespeare purta cercel în urechea stângă. Așa apare în portretul Chandos, una dintre cele mai renumite reprezentări ale sale.

Shakespeare a fost, se pare, lipsit de griji financiare. Pe lângă proprietăți și alte afaceri, a format o companie teatrală cu actorii săi și percepea un soi de drepturi de autor pentru fiecare dintre reprezentații.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfanta Treime din Stratford Upon Avon și este documentată în 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile timpului înmormântarea ar fi trebuit să aibă loc la două zile după moarte, adică Shakespeare a murit în 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani.

“FURTUNA” – luni, 18 aprilie, la TVR 2Furtuna

Traducerea: Cristi Juncu

Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Muzica originală: Ada Milea

In distribuţie:

Ioan Coman, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuţ Vișan, Tudor Smoleanu, Bogdan Farcaş, Mihai Coadă, Niculae Urs, Dragoş Câmpan, Ilie Galea, Roxana Ivanciu, Cristina Moldoveanu, Mihaela Popa.

Regia: Cristi Juncu

“FURTUNA” – program difuzare

TVR 2 – luni 18.04, ora 19.30 si luni 25.04, ora 0.50

TVR 3 – sâmbătă 23.04, ora 20.00 si duminică 24.04, ora 7.45

TVR Moldova – sâmbătă 23.04, ora 16.45

TVR Internațional – duminică 24.04, ora 17.45

Foto: Furtuna – tvr.ro

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.