Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-academia-romana-150-de-ani-in-serviciul-natiunii-romane/

Luni, 4 aprilie 2016, Academia Română împlineşte 150 de ani de activitate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia definită drept cel mai înalt for românesc de cultură şi ştiinţă, primeşte, în 1879, titulatura Academia Română.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2016

„Am hotărât ca sărbătorirea unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Academiei Române să se desfăşoare sub sloganul Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române. Este o realitate care s-a impus de la sine, căci Academia Română s-a născut odată cu statul român, tocmai din nevoia acestui stat de a fi reprezentat şi susţinut de instituţii puternice, care să-i definească şi construiască identitatea“, apreciază academicianul Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Cu ocazia aniversării unui secol şi jumătate de existenţă, în zilele de luni, 4 aprilie, şi marţi, 5 aprilie, la Academia Română, Ateneul Român și Castelul Peleș vor fi organizate evenimente publice omagiale.

“Spațiul spiritualității românești, Academia Romănă a rămas de-a lungul celor 150 de ani sediul excelenței știintifice și culturale românești. Sigur, a plătit și ea un preț conjuncturilor istorice care au pervertit valorile şi au permis asasinarea elitelor. Filarmonica “George Enescu » este onorată să fie implicată în proiectul aniversar și își manifestă dorința continuării colaborării cu prestigioasa instituție academică“, declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Luni, 4 aprilie, de la ora 17.30, la Ateneul Român, va avea loc Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“, un concert extraordinar susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“. dirijată de maestrul Valentin Doni.

În program :

George Enescu – Rapsodia în Re major op. 11, nr. 2

Piotr I. Ceaikovski – Uvertura fantezie “Romeo și Julieta“

Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă, schiţă simfonică

Antonin Dvorak – Dans slav op. 46  nr. 8

Iosif  Ivanovici – Valurile Dunării

Johannes Brahms – Uvertura Academica

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.