Gala Metropolis 7 ani – 7 pariuri pentru teatrul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-metropolis-7-ani-7-pariuri-pentru-teatrul-romanesc/

Teatrul Metropolis a aniversat aseară şapte ani de la înfiinţare, printr-o gală la care au participat nume importante ale scenei româneşti. Șapte tineri actori au primit ştafeta la de foşti profesori şi colegi de breaslă. În fruntea plutonului – Marius Manole.

Un articol de Adina Scorţescu|20 decembrie 2014

Actori și regizori cunoscuți au pășit aseară pe covorul roșu de la intrarea în Teatrul Metropolis. Printre ei – Radu Beligan, Ion Besoiu, Tania Filip, Florin Zamfirescu, Cecilia Bârbora, Victor Ioan Frunză, Marius Stănescu, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu. Gazda serii a fost tânărul actor Vlad Corbeanu.

Primul care și-a prezentat nominalizările a fost actorul Florin Zamfirescu, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) în perioada 2000 – 2008: „Dacă pot fi invidiat pentru ceva, pot fi invidiat pentru această bucurie de a avea o relație cu tinerii.” Nominalizați au fost tineri care au absolvit UNATC anul trecut.

Primul dintre ei, Andrei Ciopec, a primit premiul/ștafetă de la Olga Delia Mateescu. Mihai Gruia Sandu i-a oferit premiul actriței Cătălina Bălălău, nu înainte de a-și declara încrederea în talentul tinerei generații: „ Există o teamă în rândul actorilor de o anumită vârstă – printre care eu nu mă număr, că sunt între -, că stilul de teatru de după ’90 s-a schimbat, că s-au pierdut subtilitățile… Au apărut însă acești tineri nemaipomeniți care ne dau speranța că modul în care se face teatru redevine complex.”

irina Sarbu

Între rundele de premiere, atmosfera serii a fost întreținută de Irina Sârbu, care a cântat jazz, și de corul de studenți al UNATC, care i-a colindat pe spectatori.

Regizorul Gelu Colceag (rector al UNATC în perioada 2008-2012) a făcut următoarele două nominalizări și i-a mulțumit directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu: „Suntem o familie în acest teatru, pe care George l-a înființat acum șapte ani. Cred că toți care suntem în sală am lucrat aici. Ideea lui George aduce o bucurie pentru actori, într-un imens ocean de dezamăgiri și nemulțumiri.”

Tania Filip i-a înmânat premiul Dianei Cavallioti, care a declarat: „Dumneavoastră, aici, sunteți actorii pe care noi îi admirăm și regizorii pe care îi așteptăm să ne cheme la casting. Vă mulțumesc, în numele generației mele.”

Doru Ana i-a înmânat înmânat premiul lui Gabi Costin: „Pentru mine, Teatrul Metropolis este acasă, pentru că aici am debutat acum șapte ani, sub regia lui Felix Alexa.”

Actorul Adrian Titieni, rector al UNATC din 2012, a vorbit despre școala care trebuie să ia atitudine, despre actorii dublați de caracter și despre predarea ștafetei: „Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că n-aș vrea să predau ștafeta, aș vrea să mai alerg și eu puțin…”. De asemenea, actorul a făcut un apel pentru salvarea studioului de teatru Casandra – locul în care tinerii pot avea primele experiențe pe o scenă profesionistă.

Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru din UNATC, i-a oferit premiul lui Anghel Damian (21 de ani), iar actorul Radu Gabriel – Dianei Roman. „Sper ca această diplomă să-ți aducă ceea ce nu poți obține, oricât de talentată și de exuberantă ai fi: noroc!”

Spre finalul serii, George Ivașcu a prezentat albumul-enciclopedie „7 ani de spectacol”, realizat de Monica Andrei, care îi include pe primii 70 de actori care au jucat pe scena de la Metropolis, în ultimii șapte ani. „Nu am să vă spun mare lucru, pentru că, în acești șapte ani, voi ați spus în numele meu totul. M-ați făcut un om mândru că sunt un actor care care grijă de un teatru.”

George Ivașcu i-a oferit un premiu special celui mai tânăr actor al Teatrului Metropolis, copilul Alexandru Grădinaru, care joacă în spectacolele „Tarelkin” și „Țarul Ivan își schimbă meseria”.

Gala s-a încheiat cu premiul oferit de Radu Beligan (directorul onorific al Teatrului Metropolis) lui Marius Manole: „Nu mă întrebați de ce îl iubesc; pentru că așa e el; pentru că așa sunt eu. Între mine și Marius Manole e o diferență de 60 de ani. […] De talent, ce să mai vorbim!? Îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc doar o dată la 100 de ani.”

Manole a subliniat: „Pentru că în sală sunt mulți tineri, vreau să vă spun că secretul acestui premiu nu e talentul, ci puterea de muncă și norocul.”

FOTO:  Simion Buia, Maria Ștefănescu; VIDEO: Judy Florescu, Simion Buia

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”