Gala premiilor UNITER, pe 28 aprilie, la Târgu Mureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-pe-28-aprilie-la-targu-mures/

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Targu Mures, in 28 aprilie, a anuntat presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, bugetul manifestarii fiind estimat la 800.000 de lei.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Gala premiilor UNITER din acest an va avea loc la Târgu Mureş, în 28 aprilie, a anunţat preşedintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, bugetul manifestării fiind estimat la 800.000 de lei.

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a declarat că Gala din acest an va fi „a treia ieşire din Bucureşti”, după cea de la Sibiu, din 2007, cu prilejul Capitalei Culturale Europene, şi cea de la Iaşi, de anul trecut, informează Mediafax.

Gala premiilor

„Suntem într-un oraş, într-un judeţ în care multiculturalitatea joacă un rol extrem de important, este un leagăn de cultură care s-a născut şi există aici şi care, în afara specificului local, are o deschidere europeană de mare anvergură. (…)

Am învăţat că trebuie să ducem Gala în ţară şi bine facem, pentru că sunt locuri extraordinare care trebuie puse în valoare şi iată-ne la Târgu Mureş, pentru a treia oară ieşim din Bucureşti”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, un juriu format din trei critici „bântuie” în ţară şi vizionează spectacolele propuse pentru competiţie, iar nominalizările urmează să fie făcute la sfârşitul acestei luni.

„Cel de-al doilea juriu, care va delibera aici, cu două trei ceasuri înainte de Gală, va hotărî câştigătorul”, a spus Caramitru, adăugând că va fi format din doi critici, un actor, un regizor şi un scenograf, pentru ca toate „breslele” acestei meserii să fie reprezentate.

„Sper ca anterior zilei de luni, când va avea loc Gala, să putem aduce şi să jucăm la Târgu Mureş cele trei spectacole nominalizate la Marele Premiu, astfel încât publicul să poată vedea concurenţii la premiul cel mai important”, a spus Caramitru.

Potrivit acestuia, bugetul estimat al manifestării este comparabil cu ediţia Galei UNITER de anul trecut, de 800.000 de lei, dar ar putea fi totuşi mai redus decât acesta.

Gala premiilor

Andrei Şerban, „supărat” pe Gala premiilor UNITER

Caramitru a adăugat că au existat şi „supărări” legate de ediţiile anterioare ale Galei, din partea unor nume mari ale scenei româneşi, precum regizorul Andrei Şerban, însă, chiar dacă la rândul său a fost iritat, s-a şi bucurat în sinea sa, „pentru că dacă aceste premii nu nasc pasiuni, înseamnă că nu au valoare”.

Premiile se acordă în fiecare an pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV şi debut.

Foto cu Gala premiilor UNITER, Ion Caramitru şi Andrei Şerban – UNITER , wikipedia

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.